Voorgeleiding Noorse aanslagpleger Breivik niet openbaar

Massale belangstelling van de internationale pers bij de rechtbank in Oslo. Foto AP / Hakon Mosvold Larsen

De voorgeleiding van de Noorse aanslagpleger Anders Behring Breivik zal niet openbaar zijn. Dat heeft de rechtbank in Oslo bevestigd tegenover persbureau Reuters.

Breivik heeft via zijn advocaat verzocht om de voorgeleiding voor de Noorse rechter openbaar te maken zodat hij aan het grote publiek kon uitleggen waarom hij zijn daden heeft gepleegd. Ook zou hij in uniform ter zitting willen verschijnen.

De 32-jarige rechts-extremistische Noor heeft bekend afgelopen vrijdagmiddag een bom in het centrum van Oslo tot ontploffing te hebben gebracht en verantwoordelijk te zijn voor de moordpartij op het eiland Utøya. Bij beide aanslagen kwamen in totaal 93 mensen om.