Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Verzetsdaad tegen islamisering: 93 doden

A woman stands on the shore in front of Utoeya island, northwest of Oslo, July 24, 2011. At least 92 people are dead after a gunman dressed in police uniform opened fire at a youth camp of Norway's ruling political party on Friday in Utoeya island, hours after a bomb blast in the government district in the capital Oslo. According to local media, four or five participants at the youth camp are still unaccounted for. REUTERS/Fabrizio Bensch (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
A woman stands on the shore in front of Utoeya island, northwest of Oslo, July 24, 2011. At least 92 people are dead after a gunman dressed in police uniform opened fire at a youth camp of Norway's ruling political party on Friday in Utoeya island, hours after a bomb blast in the government district in the capital Oslo. According to local media, four or five participants at the youth camp are still unaccounted for. REUTERS/Fabrizio Bensch (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) REUTERS

Noorwegen werd vrijdagmiddag opgeschrikt door de ergste gewelddaad in het land sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij een bomaanslag bij regeringsgebouwen in het centrum van de hoofdstad Oslo kwamen zeven mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. Ruim een uur na de explosie opende een man het vuur op een groep jongeren op het eilandje Utøya, zo’n 45 kilometer van de Noorse hoofdstad. De man in politie-uniform vermoordde ten minste 86 jongeren die een zomerbijeenkomst van de regerende Arbeidspartij bijwoonden.

De 32-jarige Noor Anders Breivik bekende zowel de massamoord op Utøya als de bomaanslag in Oslo.

Wat gebeurde er vrijdag van minuut tot minuut? En wie is Anders Breivik?

Theorieën over Breivik: pagina 4 en 5

Noren blijven kalm en waardig: pagina 6

‘Spree shootings zijn product van onze tijd’ en Commentaar: Opinie, pagina 16 en 17 Door en