Uitgelicht

**FILE** In this undated promotional photo provided by Paramount Pictures, actor Harrison Ford comes face-to-face with a cobra in a scene from the first of four Indiana Jones adventure films, "Raiders of the Lost Ark." (AP Photo/LucasFilms)
**FILE** In this undated promotional photo provided by Paramount Pictures, actor Harrison Ford comes face-to-face with a cobra in a scene from the first of four Indiana Jones adventure films, "Raiders of the Lost Ark." (AP Photo/LucasFilms) AP

Film

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een van de succesvolste Amerikaanse films aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilms uit de jaren dertig en veertig. Archeoloog Indiana Jones (Harrison Ford) speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi’s te slim af. Kreeg drie vervolgen. SBS 6, 20.30-22.50u.

Neverwas (Joshua Michael Stern, 2005, VS/Canada). Draak waarin psychiater Aaron Eckhart met hulp van een patiënt de geheimen ontrafelt achter een kinderboek van zijn suïcidale vader. Ook met Ian McKellen, William Hurt, Brittany Murphy, Nick Nolte. RTL 8, 20.30-22.35u.

8 Mile (Curtis Hanson, 2002, VS). Speelfilmdebuut van Eminem geeft op authentiek aandoende wijze de mythe Eminem kleur, stem en ritme. De armoede, de afbraakwoningen aan de verkeerde kant van de weg, Eminem zal ze gekend hebben toen hij zelf als jongen met zijn moeder in Detroit van onderkomen naar onderkomen zwierf. Diep en dof gefilmd, als de hartslagbeat op de soundtrack. Ook met Kim Basinger, Brittany Murphy. RTL 7, 23.05-01.10u.

Betty (Claude Chabrol, 1991, F). Roman van Simenon stond model voor bijtend portret van twee keurige vrouwen - Marie Trintignant en Stéphane Audran - die passieloos bourgeoishuwelijk inruilen voor even gedistingeerd als drankzuchtig zwerversbestaan in hotels. Nederlands ondertiteld. TV 5, 23.50-01.35u.

Second Chorus (H.C. Potter, 1940, VS). Bescheiden maar plezierige musical. Trompettisten Fred Astaire en Burgess Meredith ambiëren plekje in de band van Artie Shaw en zijn beiden verliefd op manager Paulette Goddard. Morgen, BBC2, 12.35-14.00u.

Informatief

Wonderstuff. Eerste aflevering van documentaireserie over de wetenschap achter alledaagse producten. In deze aflevering hygiënische producten. Wat zit er allemaal in zeep en tandpasta? En hoe werken conditioners en zijn ze hun geld wel waard? BBC 2, 20.30-21.00u.

The Life of Muhammad. Slot van documentaire serie over het leven van de profeet Mohammed. Presentator Rageh Omaar schetst samen met academici en islamcommentatoren zijn latere leven, inclusief de introductie van de Sharia. Ook kijkt hij naar de bondgenootschappen door middel van huwelijken die Mohammed sloot. Afl.3/3: Holy peace. BBC 2, 22.00-23.00u.

Grand Prix: the killer years. Documentaire over de vele dodelijke ongelukken op de formule 1-circuits in de jaren 60 en 70. Tientallen ongelukken waren in die tijd te wijten aan onveilige circuits en menselijk falen. De documentaire gaat in op de strijd die de coureurs voerden voor betere veiligheidsmaatregelen. Canvas, 22.10-23.00u.

LUX: de wereld tien jaar na 9/11.Start van tweede reeks over de alomtegenwoordigheid van angst na de aanslagen van 11 september 2001. Samenlevingen worden steeds veiliger, maar de angst is groter dan ooit. Emeritus-hoogleraar in de sociologie Zygmunt Bauman (Warschau en Leeds) en zijn dochter, architect Irena Bauman over dit fenomeen en hoe het anders zou kunnen. Ned. 2, 23.15-23.50u.

Het Filosofisch Kwintet. Filosoof Ad Verbrugge en journalist Clairy Polak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat te onderzoeken. In iedere uitzending staat een ander facet van dit thema centraal. Gasten in de serie zijn onder anderen Ernst Hirsch Ballin, Herman Tjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf. Ned. 2, 23.50-00.45u.

Amusement

CSI: New York. Een zakelijk adviseur wordt vermoord. Het motief lijkt te gaan om informatie die had over enkele zeer machtige New Yorkers. De vrouw bleek lastige klusjes voor deze mensen op te knappen. Met Gary Sinise, Melina Kanakaredes e.a. Afl.: Sex, lies and silicone. RTL 4, 20.30-21.25u.

Ze is van mij. Talkshow waarin Waldemar Torenstra wekelijks met twee mannen praat over hun ervaringen met vrouwen. Vaste gasten zijn daarbij vrouwendeskundige Maxim Hartman en apendeskundige Patrick van Veen, die in elke aflevering de paralellen legt tussen man en aap. Gasten vanavond zijn cabaretier Roué Verveer en psychiater Bram Bakker. Ned.3, 21.00-21.45u.

Radio

De zomer van OBA Live. Robert van Altena interviewt Herman Hertzberger. Architect Hertzberger ontving verschillende nationale en internationale onderscheidingen. Bekende ontwerpen van zijn hand zijn het Centraal Beheergebouw in Apeldoorn en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Hertzberger is inmiddels 79 jaar, maar nog steeds enthousiast aan het werk. Radio 5, 19.02-20.02u.