'Uitgebreide schade' aan hoofdkwartier Gaddafi

NAVO-gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen twee dagen aanvallen uitgevoerd op volgens NAVO-mededelingen militaire doelen in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. NAVO-woordvoerders zeiden dat het versterkte kazernegebied waar de Libische leider Moammar Gaddafi zijn hoofdkwartier heeft, „uitgebreide schade” heeft opgelopen bij de achtereenvolgende aanvallen.

Maar Gaddafi en zijn leger geven na vier maanden van NAVO-aanvallen geen tekenen dat ze verzwakken. Het leger probeerde gisteren het dorp Qawalish te heroveren, op ongeveer honderd kilometer van Tripoli. Rebelleneenheden zijn de afgelopen weken in het westen van Libië in het offensief gegaan om uiteindelijk Tripoli te kunnen aanvallen. Maar na aanvankelijke successen zijn zij op verschillende punten weer teruggedreven. Ook bij de stad Misrata en in het oosten bij Brega zijn de rebellen op zware tegenstand van Gaddafi’s leger gestuit.

Een Amerikaanse functionaris heeft Algerije ervan beschuldigd wapens door te voeren naar Gaddafi’s regime. Volgens hem was een schip met wapens recentelijk gearriveerd in Algerije en werden de wapens over land verder getransporteerd naar Libië. Libische rebellen hebben eveneens herhaaldelijk dergelijke beschuldigingen geuit. Maar Algerijnse woordvoerders sprake de beschuldigingen zaterdag „categorisch” tegen. De Algerijnse autoriteiten hebben wel duidelijk gemaakt zich grote zorgen te maken over de gevolgen van de oorlog in het buurland voor de strijd tegen terrorisme in de regio. Zij hebben gezegd dat wapens van rebellen en van het Libische leger zijn terechtgekomen in handen van extremisten van Al-Qaeda. (Reuters, AFP, AP)