Twijfel over winst in de Tour

Parijs heeft de man in het geel toegejuicht, hij heeft zijn bokaal trots getoond en de zoenen van de rondemissen op beide wangen laten gloeien; de renners hebben alle etappes achter de rug en de kermis van de criteriums gaat open. Maar toch blijft er twijfel over de winnaar.

Die Tour de France heeft bijzondere dagen gekend. De diverse etappezeges, waaronder de slotrit, die de snelste sprinter op aarde, Mark Cavendish, opnieuw heeft geboekt, zijn memorabel. De aanvallen van Andy Schleck in de bergetappes waren indrukwekkend. Het was een kwestie van rechtvaardigheid dat hij een van die ritten zegevierend op de top van de col afsloot.

Maar eigenlijk wisten de kenners wel dat de Luxemburger in de zaterdagse tijdrit te kort zou komen. Hij had in de bergen meer afstand van zijn directe concurrent moeten nemen. De rit tegen de klok is het zwakke punt van Schleck. Als hij zich daarin niet verbetert, wordt het ook de komende jaren moeilijk voor hem om te zegevieren. Wie de Tour wil winnen, moet zowel in bergetappes als in de tijdrit tot de beteren behoren.

Zeker in zo’n tijdrit aan het einde van de Tour komt het aan op mentale fitheid, op de ijzeren wil om uiterste uit de benen te persen. Want fysiek zijn die renners, na drie weken door warmte en kou, door regen en wind en na al die valpartijen die zich vooral in de eerste dagen voordeden, allemaal uitgeput.

Dat gold natuurlijk ook voor de man die op de laatste zondag in de gele trui werd gehuldigd. Gehard door persoonlijke tegenslag in zijn leven toonde hij andermaal zijn sterke karakter, hij gaf de Tour op zijn speciale manier kleur.

Maar, als gezegd, de onzekerheid knaagt. Over precies één week, op 1 augustus, begint het Court of Arbitration for Sport, CAS, met de behandeling van zijn zaak. Pas daarna zullen we weten of Alberto Contador de Tour de France 2010 heeft gewonnen of dat de zege toch alsnog gaat naar de nummer twee van het podium in Parijs, Andy Schleck.

John Kroon

    • John Kroon