Suriname roept diplomaat terug uit Nederland

Suriname heeft haar tijdelijk zaakgelastigde in Nederland teruggeroepen voor overleg. De diplomaat, David Abiamofo, is gisteren aangekomen in Suriname, melden Surinaamse media.

Het land heeft de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in het huis waar de zaakgelastigde woont.

“De Conventie van Wenen is duidelijk geschonden”, zegt de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin tegen de nieuwssite Starnieuws. De politie heeft eerder erkend dat ten onrechte inbreuk is gemaakt op de immuniteit van de tijdelijk zaakgelastigde door het huis binnen te gaan.

De politie doorzocht de woning van Abiamofo op 16 juli. De Italiaanse politie had daar om gevraagd omdat er twee drugscriminelen zouden wonen. Het huis bleek echter alleen op naam van een drugscrimineel te staan. De diplomaat heeft het volgens Starnieuws via een makelaar gehuurd.

De politie beweerde eerder dat de zaakgelastigde zich aanvankelijk niet als zodanig bekendmaakte. Toen hij dit deed, zouden de agenten het pand onmiddellijk hebben verlaten. Volgens Starnieuws legitimeerde de diplomaat zich echter onmiddellijk en hadden de agenten hier geen boodschap aan.

Nederland heeft mondeling en schriftelijk excuses aangeboden, maar daarmee is voor Suriname de kous niet af. Lackin zegt zich niet in te kunnen denken dat de politie een inval doet in de woning terwijl de namen, woonadressen en telefoonnummers bekend zijn bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Wij accepteren deze vernedering niet.” - minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin

Hij wil een grondig onderzoek naar het incident en daarvoor zou de diplomaat zijn teruggeroepen. Zo’n actie wordt door landen ook gebruikt om het ongenoegen uit te drukken.

Een formele nota over het voorval is vrijdag naar de VN gestuurd. Nederland moet volgens de minister duidelijk voelen dat het te ver is gegaan.