Spanning tussen Ierland en Vaticaan loopt op

Cardinal Sean Brady, the head of the Catholic Church in Ireland speaks at Drumcree Pastoral Centre in Portadown, Wednesday July 13, 2011. A new investigation into the Catholic Church's chronic cover-up of child abuse found Wednesday that a rural diocese and its bishop ignored Irish church rules requiring all suspected molestation cases to be reported to police _ and the Vatican encouraged this concealment.(AP Photo/ Paul Faith, PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE Het hoofd van de katholieke kerk in Ierland, kardinaal Sean Brady, staat de pers te woord na presentatie van het rapport-Cloyne, eerder deze maand. Foto AP / Paul Faith

Het Vaticaan roept de ambassadeur terug uit Ierland, na beschuldigingen uit dat land dat het Vaticaan in het geheim Ierse bisschoppen ontmoedigde om de politie in te lichten over kindermisbruik door pedofiele priester.

Ierland liet de pauselijke ambassadeur aartsbisschop Giuseppe Leanza twee weken geleden ook terugkomen en de minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore eiste een officiële reactie van het Vaticaan. Uit Rome kwam geen verklaring, maar een belofte dat die er op een ‘geschikt moment’ wel zou komen.

Het zogenaamde ‘rapport-Cloyne’, dat eerder deze maand verscheen, is genadeloos over de rol van Rome in het kindermisbruikschandaal. Toen de Ierse bisschoppen in 1996 met maatregelen kwamen om verder misbruik tegen te gaan, werden die in 1997 door het Vaticaan terzijde geschoven. Het was ‘geen officieel beleid’, maar waren ‘slechts discussiestukken’.

De bewuste brief van het Vaticaan aan de Ierse bisschoppen kwam in januari boven water.

    • Peter van der Ploeg