Pessimisme over Griekse redding stijgt

Er is alom verwarring na de eurotop van donderdag. Hoeveel dragen banken nu werkelijk bij? En komen die bijdragen bovenop het pakket van 109 miljard? Of juist niet?

Het hosannagevoel blijft uit. Geen opgeluchte beleggers na het akkoord over Griekenland op de eurotop afgelopen donderdag. Wel veel pessimisme en vooral onduidelijkheid.

Hoeveel steun krijgt Griekenland? Komen de miljarden die de banken bijdragen bovenop het steunpakket of maken ze er deel van uit? En dragen banken wel miljarden bij?

Zelfs regeringsleiders die aan de onderhandelingstafel zaten, verschillen sterk van mening over wat ze hebben afgesproken. De Nederlandse premier Rutte sprak na de top over een totaalpakket van 109 miljard euro, inclusief een bijdrage van 37 miljard euro van banken. Maar volgens Duitsland dragen de EU en het IMF 109 miljard euro bij en komt de steun van de banken daar bovenop. De meeste Europese ambtenaren en regeringsleiders volgen de Duitse uitleg van het akkoord.

De officiële verklaring van de eurozone-leiders laat genoeg ruimte voor beide lezingen. Ze schrijven: „Wij zijn overeengekomen om samen met het IMF en de vrijwillige bijdrage van de particuliere sector een nieuw programma voor Griekenland te steunen, teneinde de financieringskloof volledig te dichten. De officiële financiering zal in totaal ongeveer 109 miljard euro bedragen.” Het is onduidelijk of de bijdrage van de banken onder de officiële financiering valt of niet.

Het persbericht van de Raad (van regeringschefs) lijkt de Nederlandse lezing te volgen. Er staat dat het totaalbedrag 109 miljard euro is. De Raad roept het Internationaal Monetair Fonds en de banken op om bij te dragen aan het totaalbedrag.

Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) zou vanmiddag uitleg geven in een brief aan de Kamer.

Het is ook onduidelijk hoeveel banken bijdragen. Volgens het International Institute of Finance – dat namens de banken onderhandelde – bedraagt de bijdrage van de banken 54 miljard euro, als 90 procent van de bezitters van Griekse schuld meedoet. Grote banken als Royal Bank of Scotland, de Duitse DZ Bank en de Oostenrijkse Erste Bank hebben zich nog niet uitgelaten over steun. Samen bezitten zij circa 3 miljard euro aan Grieks schatkistpapier. Ook is onhelder in hoeverre pensioenfondsen en verzekeraars meewerken.

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vandaag de waardering van Griekenland met drie stappen. Volgens Moody’s is het zo goed als onvermijdelijk dat Griekenland zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Vorige week meldde Fitch dat Griekenland tijdelijk failliet verklaard zou worden als banken daadwerkelijk gaan bijdragen. Banken gaan hun huidige obligaties omwisselen voor nieuw Grieks schatkistpapier met langere looptijd. Ook gaan banken een deel van de obligaties met verlies terugverkopen. Volgens de beoordelaars betekent dit dat Griekenland niet voldoet aan de eerder afgesproken verplichtingen.

Beleggers lijken weinig overtuigd door het akkoord. De rentes op Italiaanse, Griekse en Spaanse obligaties lopen weer op. De koersen van grote Europese banken (Santander, BNP Paribas en Société Générale) stonden vanochtend in de min.