Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Patiënt met resistente MRSA-bacterie ontdekt in ziekenhuis Weert

Name: gram_positive_10200.jpg Caption: De resistente ziekenhuisbacterie MRSA. Photographer: Load Date: 00:00 18/05/06
Name: gram_positive_10200.jpg Caption: De resistente ziekenhuisbacterie MRSA. Photographer: Load Date: 00:00 18/05/06 De resistente ziekenhuisbacterie MRSA. Foto NRC

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft een opnamestop afgekondigd voor de intensive care. Bij een patiënt werd vandaag de resistente MRSA-bacterie ontdekt.

De patiënt is geïsoleerd. Waar de patiënt de ziekenhuisbacterie heeft opgelopen, is nog niet duidelijk. Het was geen risicopatiënt die eerder in het buitenland verbleef of een veehouderij heeft, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis aan persbureau Novum.

Voor zover bekend zijn er geen andere besmettingen in het ziekenhuis. Uit voorzorg zijn er kweken afgenomen van medewerkers en patiënten die in dezelfde ruimte verbleven als de besmette patiënt. Besmetting vindt vooral plaats via lichamelijk contact. De resultaten van de kweekjes worden op zijn vroegst morgen bekend. Daarnaast heeft het ziekenhuis extra hygiënemaatregelen getroffen.

Of de besmetting gevaarlijk is voor de geïnfecteerde patiënt, wil de woordvoerder niet zeggen in verband met zijn privacy. “Het is een klein ziekenhuis en dergelijke informatie is te herleiden tot een persoon”. In principe is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is namelijk lastig te bestrijden, vertelt de woordvoerder. “Het is lastig antibiotica te vinden die de bacterie goed te lijf kunnen.”

De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen.