Gedode agent was stiefbroer Noorse kroonprinses - ‘ex-premier doelwit’

Het eiland Utøya, met op de voorgrond rozen van rouwende Noren. Foto AP / Frank Augstein

Bij de moordpartij op het Noorse eiland Utøya afgelopen vrijdag is een stiefbroer van de Noorse kroonprinses omgekomen. Hij was de agent die als beveiliger op het eiland aanwezig was, van wie gisteren bekend werd dat hij het eerste slachtoffer geweest moet zijn.

Dat maakte het Noorse koninklijk huis vandaag bekend. De man, Trond Berntsen, was de zoon van de stiefvader van prinses Mette-Marit, meldt persbureau AP.

Breivik wilde oud-premier Brundtland ombrengen

Aanslagpleger Anders Behring Breivik heeft tijdens een politieverhoor gezegd dat de Noorse oud-premier Gro Harlem Brundtland ook een doelwit was. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten vandaag.

De socialist Brundtland was leider van drie kabinetten in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw en wordt ook wel ‘de moeder van de natie’ genoemd. Zij was op het eiland Utøya voor een toespraak afgelopen vrijdag, maar was al vertrokken voordat Breivik aanmeerde en zijn moordplannen ten uitvoer bracht.

‘Breivik liep vertraging op bij uitvoeren moordplannen’

“Anders Behring Breivik had het plan om naar Utøya te komen tijdens het bezoek van Gro Harlem Brundtland, maar zou vertraging hebben opgelopen”, zo citeert Aftenposten en niet nader genoemde bron bij de politie. Volgens de krant wilde de 32-jarige rechts-extremistische dader “Gro ombrengen.”

Brundlandt, een arts die haar opleiding genoot aan Harvard, is een voorvechter van sociaal-democratische politiek en is na haar premierschap onder meer voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geweest.

Breivik wil in uniform verschijnen bij voorgeleiding

De aanslagpleger heeft bekend afgelopen vrijdagmiddag een bom in het centrum van Oslo tot ontploffing te hebben gebracht en verantwoordelijk te zijn voor de moordpartij op het eiland Utøya. Bij beide aanslagen kwamen in totaal 93 mensen om. Breivik wordt vanmiddag voorgeleid voor de rechter in Oslo. Zijn advocaat Geir Lippestad zegt dat hij in uniform wil verschijnen, en zijn daden wil uitleggen aan een groot publiek.