Oppositie, leger Egypte nu tegenover elkaar

Ondanks twee dagen van gewelddadige confrontaties in Kairo met het leger en met stokken gewapende mannen in burger hebben Egyptische oppositie-activisten gisteren gezworen hun protesten tegen het trage tempo van hervorming door te zetten. Bij het geweld van zaterdag vielen volgens het ministerie van Volksgezondheid meer dan tweehonderd gewonden. De oppositie beschuldigt de Egyptische strijdkrachten er toenemend van de status-quo te willen handhaven in plaats van het systeem te democratiseren.

Zaterdag marcheerden duizenden betogers naar het ministerie van Defensie in Kairo uit woede over geweld tussen militaire politie en demonstranten in verscheidene steden de voorgaande dag. Zij scandeerden oproepen tot het aftreden van veldmaarschalk Tantawi, die de regerende Hoogste militaire raad voorzit. „Het volk wil de veldmaarschalk ten val brengen”, riepen ze. Tantawi was meer dan twintig jaar een nauwe medestander van ex-president Hosni Mubarak.

Mannen in burger vielen daarop de betogers aan. Volgens demonstranten was het geweld georkestreerd door het leger dat niets deed om de mannen in burger tegen te houden. Het inzetten van mannen in burger tegen betogers was ook gewoonte onder het bewind van president Mubarak.

Een legerwoordvoerder beschuldigde de betogers ervan te zijn begonnen met flessen en stenen te gooien. De Hoogste militaire raad, die in februari Mubarak opvolgde, ging nog verder en meldde op zijn website dat de 6-Aprilbeweging het volk opzet tegen het leger. De 6-Aprilbeweging was een van de leidende organisaties achter de opstand tegen Mubarak.

Ondanks zijn herhaalde verklaringen dat het vast van plan is democratie te brengen, is het leger steeds meer doelwit van kritiek van de zijde van activisten. Betogers die opnieuw het Tahrirplein hebben bezet, zijn boos over het overleven van aanhangers van Mubarak in de regering en in bestuur en bedrijfsleven, over het feit dat nog nauwelijks politiemannen of ministers zijn berecht die verantwoordelijk zijn voor de dood van de 850 betogers tijdens de opstand en over de handhaving van de repressiemethoden van het oude regime.

Een nieuwe kabinetswijziging heeft de betogers vorige week niet verzoend omdat premier Sharaf nog steeds ministers van Mubarak heeft aangehouden. De politieke problemen vallen samen met een gestage verslechtering van de economische situatie doordat toeristen en investeerders het land blijven mijden. (Reuters, AFP, AP)