Oppositie Jemen wijst voorstel regering af om te praten

Anti-regimedemonstranten op de been in Dahmar om president Saleh op te roepen tot aftreden. Foto Reuters / Stringer

De Jemenitische oppositie weigert in te gaan op het voorstel van de regering om gesprekken te voeren over de onafgebroken onrust in het land. De oppositie zegt nog nooit gehoord te hebben van een dergelijke “routekaart naar vrede”.

Al sinds januari dit jaar vinden er in het land protesten plaats tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. Vice-president Abd-Rabbu Hadi Mansour, die waarneemt voor president Saleh - die na een aanslag nog steeds in een Saoedi-Arabisch ziekenhuis verblijft - zei gisteren dat er binnen een week een stappenplan zou komen.

Volgens regeringswoordvoerder Tareq al-Shami zal het plan zich concentreren op gesprekken met oppositie.

Mohammed Basindwa, oppositieleider:

“Wij wisten niets over het idee van een routekaart. Zoiets bestaat niet, en we hebben besloten geen enkele dialoog aan te gaan totdat het Golf-initiatief is ondertekend of de macht wordt overgedragen aan de vice-president.”

De Arabische Golfstaten blijven naar een vreedzame oplossing zoeken in het Jemenitische conflict, maar tot dusver zonder resultaat. Ondertussen lijkt de onrust in Jemen toe te nemen. Gisterochtend werd een aanslag gepleegd met een autobom in de havenstad Aden. Minstens acht militairen kwamen om bij de actie die wordt toegeschreven aan Al-Qaeda. Zeker vijftien raakten er gewond.

    • Marije Willems