Oplossing over schulden VS ontglipt de partijen

Met de dag wordt de kans kleiner dat Amerikaanse politici een verreikend akkoord zullen bereiken over het verbeteren van de overheidsfinanciën op de lange termijn. Dit ondanks de toenemende druk van de financiële markten.

Congresleden hebben in het weekeinde gewerkt aan plannen voor een beperkte, stapsgewijze verhoging van het schuldenplafond zonder ingrijpende hervormingen. Maar ze kwamen niet tot overeenstemming.

Met nog acht dagen te gaan, tot de deadline van 2 augustus, neemt de vrees toe dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten schade oploopt, ook als het schuldenplafond van 14,3 miljard dollar wel op tijd wordt verhoogd. Het onvermogen van de Democraten en de Republikeinen om samen te werken aan een duurzame oplossing schaadt het vertrouwen van beleggers in de daadkracht van de Amerikaanse overheid.

De afstand tussen Democraten en de Republikeinen in het Congres is de afgelopen dagen eerder groter geworden dan kleiner. De Republikeinen, onder leiding van John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, willen alleen oplossingen accepteren voor de korte termijn. Daardoor moeten de Democraten telkens weer met hen onderhandelen over hervormingen van de overheidsfinanciën. President Obama en zijn partij willen een breed akkoord, zodat het thema van de agenda af is tot na de verkiezingen van 2012.

Minister van Financiën Timothy Geithner had het Congres gisteren gewaarschuwd dat zonder akkoord de financiële markten maandag zouden dalen. In Azië daalde de Nikkei-index licht vlak na opening. Vervolgens kwam een deel van het verlies goed. De onderhandelingen dit weekeinde hadden plaats nadat gesprekken tussen president Obama en Boehner vrijdag waren stukgelopen. Obama zei na afloop dat hij en Boehner op het punt hadden gestaan een akkoord te bereiken. Het plan voorzag in een hoger schuldenplafond, nu begrensd op 14,3 biljoen dollar, én ingrijpende bezuinigingen en nieuwe belastinginkomsten.

Het plan van Obama en Boehner faalde door onenigheid over de omvang van de belastinginkomsten. Obama’s partijgenoten waren kwaad dat hij niet meer belastingverhogingen dan 800 miljard dollar had bedongen. Toen Obama vervolgens Boehner belde met het voorstel nog eens 400 miljard dollar toe te voegen, kreeg hij na een lange stilte een negatieve reactie. Vooral de rechterflank van de Republikeinse partij is mordicus tegen belastingverhogingen.

    • Ykje Vriesinga