Nieuw lid voor club van popsterren die altijd 27 jaar blijven

Amy Winehouse werd niet ouder dan 27. Ze voegt zich met haar dood in een rij jong gestorven muzikanten.

When Your Strange (2009) Pers: Jim Morrison, The Doors Dir: Tom Dicillo Ref: WHE112AE Photo Credit: [ Rhino Entertainment / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

27 is een gevaarlijke leeftijd voor popsterren. Zeker wanneer ze net als Amy Winehouse een geschiedenis van excessen met drugs en alcohol hebben. Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones van de Rolling Stones en Jim Morrison van The Doors stierven allemaal toen ze 27 waren. Er wordt zelfs gesproken van een ‘27 Club’ waar deze onfortuinlijke, veelal in relatie met drugs gestorven sterren lid van werden. ‘Voor altijd 27’ worden ze genoemd, in overeenstemming met de ironische popsong Die young, stay pretty van Blondie.

De eerste toonaangevende muzikant die lid werd van de club was blueszanger Robert Johnson, in 1938 met strychnine vergiftigd door een jaloerse liefdesrivaal. Rolling Stones-lid Brian Jones overleed door verdrinking in zijn zwembad, wellicht na druggebruik maar mogelijk ook omdat hij door een verongelijkte bouwvakker kopje-onder werd gehouden. Jim Morrison stierf onder verdachte omstandigheden in een Parijs hotelbad en Jimi Hendrix stikte in zijn eigen braaksel, na een fatale cocktail van drank en drugs.

De heroïnedood van Janis Joplin en de zelfmoord van Kurt Cobain zijn minder omstreden, hoewel zich rond de laatste een net van complottheorieën heeft gesponnen. Succes en de ongelimiteerde toegang tot drank en harddrugs vormen een dodelijke combinatie, in handen van een artiest die verslavingsgevoelig is en die moeilijk om kan gaan met de onzekerheden, de broze vriendschappen en de existentiële leegte die de roem vaak met zich meebrengt.

Amy Winehouse confronteerde haar demonen rechtstreeks in het nummer Rehab, waarmee ze tevens protesteerde tegen de betutteling die ze als grootgebruikster van drank en drugs tegenkwam. Net als Janis Joplin en Jim Morrison verkeerde ze in een periode waarin creatieve inspanning en persoonlijke demonen om voorrang vochten. Winehouse laat op 27-jarige leeftijd een overzichtelijke schat aan – deels onuitgebrachte – muziek na.