Net als Jimi en Janis blijft Amy nu 'voor altijd 27'

Mandatory Credit: DAVID MAGNUS / Rex Features Ltd. BRIAN JONES ROLLING STONES - 1964 DAVID MAGNUS/Hollandse Hoogte

27 is een gevaarlijke leeftijd voor popsterren. Zeker wanneer ze als Amy Winehouse een geschiedenis van excessen met drugs en alcohol hebben. Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones van de Rolling Stones en Jim Morrison van The Doors stierven allemaal toen ze 27 waren. Er wordt zelfs gesproken van een ‘27 Club’ waar deze onfortuinlijke, veelal door drugs gestorven sterren lid van werden.

‘Voor altijd 27’ worden ze genoemd, in overeenstemming met de ironische popsong ‘Die young, stay pretty’ van Blondie.

De eerste toonaangevende muzikant die lid werd van de club was blueszanger Robert Johnson, in 1938 met strychnine vergiftigd door een jaloerse liefdesrivaal.

Brian Jones overleed door verdrinking in zijn zwembad, wellicht na druggebruik maar mogelijk ook omdat hij door een verongelijkte bouwvakker kopje onder werd gehouden. Jim Morrison stierf onder verdachte omstandigheden in een Parijs hotelbad en Jimi Hendrix stikte in zijn eigen braaksel, na een fatale cocktail van drank en drugs.

De heroïnedood van Joplin en de zelfmoord van Kurt Cobain zijn minder omstreden, hoewel er zich rond de laatste een net van complottheorieën heeft gesponnen.

Succes en de ongelimiteerde toegang tot drank en harddrugs vormen een dodelijke combinatie, in handen van een artiest die verslavingsgevoelig is en die moeilijk om kan gaan met de onzekerheden, de broze vriendschappen en de existentiële leegte die roem met zich meebrengt.

Amy Winehouse ging de confrontatie aan met haar demonen in het nummer ‘Rehab’, waarmee ze tevens protesteerde tegen de betutteling die ze als grootgebruikster van drank en drugs tegenkwam. Net als Joplin en Morrison, die met de postume albums Pearl en LA Woman hun meest volwassen muziek nalieten, verkeerde ze in een periode waarin creatieve inspanning en persoonlijke demonen om de prioriteit vochten.

Winehouse laat op 27-jarige leeftijd een overzichtelijke schat aan – deels onuitgebrachte – muziek na.