Moordenaar Armeense journalist Hrant Dink krijgt 22 jaar celstraf

(FILES) A file picture taken on January 24, 2007 shows policemen escorting suspected assailant of journalist Hrant Dink, Ogun Samast (C) at a court in Istanbul. A Turkish court on July 25, 2011 sentenced the self-confessed murderer of ethnic Armenian journalist Hrant Dink to almost 23 years in prison. The court initially condemned Ogun Samast to life, but reduced the sentence to 21-and-a-half years on grounds he was underage at the time of the 2007 murder, and give him an additional 16-month-jail term for possession of an unlicensed weapon. AFP PHOTO/STR Ogün Samast, de moordenaar van de Armeense journalist Hrant Dink, in 2007 na zijn arrestatie. Foto AFP

De Turkse man die in januari 2007 de etnisch Armeense journalist Hrant Dink doodschoot is tot een celstraf van 22 jaar en tien maanden veroordeeld. De rechtbank in Ankara acht bewezen dat hij de journalist, die door de Turkse justitie vervolgd werd wegens het betitelen van de massamoord op Armeniërs begin 20e eeuw als genocide, heeft gedood.

Ten tijde van zijn daad was de dader, Ogün Samast, minderjarig, waardoor hij niet voor een levenslange gevangenisstraf in aanmerking kwam. Voor de rechtbank verklaarde hij dat hij nauwelijks scholing heeft ontvangen en door de media gemanipuleerd was om Dink te doden, meldt AFP. “Wie heeft mij over Agos verteld? Wie heeft mij verteld van Dink, de landverrader? De dagbladen Vatan en Hürriyet!”

Hrant Dink was hoofdredacteur van de Armeense krant Agos en zette zich in voor verzoening tussen Turkije en Armenië. Hij wekte echter de woede van Turkse nationalisten met de bewering dat de massamoord op Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog neerkwam op genocide. Dink werd voor zijn opmerkingen gerechtelijk vervolgd en ontving verscheidene doodsbedreigingen aan zijn adres. Op 19 januari 2007 werd hij voor het kantoor van Agos in Istanbul door Samast doodgeschoten.

Samast staat in een andere zaak rond de samenzwering om Dink te vermoorden nog terecht met negentien anderen. Daarin hangt hem nog een extra gevangenisstraf van zestien jaar boven het hoofd, meldt persbureau AP.

De zaak rond de moord op Hrant Dink wordt wel gezien als een test voor het Turkse juridische systeem. De autoriteiten wordt verweten te weinig te hebben gedaan om Dink te beschermen na geuite bedreigingen en zelfs op de hoogte te zijn geweest van concrete plannen om Dink om brengen. Er zijn al enkele veroordelingen geweest voor nalatigheid van politie-functionarissen.