Martin wint tijdrit, 'Cav' de groene trui

De Britse sprinter Mark Cavendish heeft gisteren voor het derde jaar op rij de laatste etappe van de Tour de France gewonnen. Op de Champs-Elysées in Parijs versloeg de renner van Isle of Man in de massasprint de Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen en de Duitser André Greipel met groot machtsvertoon.

Cavendish won daarmee zijn vijfde etappe van deze Tour de France. In totaal heeft de geblokte wielrenner nu twintig ritzeges geboekt in de Tour. Met het winnen van de etappe van gisteren en de tussensprint won Cavendish voor het eerst de groene trui van het sprintersklassement. De Spaanse renner José Joaquin Rojas had hem op de laatste dag nog kunnen inhalen.

De etappe over 95 kilometer van Créteil naar Parijs begon traditioneel pas serieus op de Champs-Elysées. Een kopgroep van zes renners sprong al snel weg en reed lange tijd op een voorsprong van zo’n 40 seconden, maar werd in de slotfase ingehaald door het peloton. Beste Nederlander in de etappe van gisteren was Rob Ruijgh van Vacansoleil, op de 28ste plaats. In het algemeen klassement finishte Tourdebutant Ruijgh ook als beste Nederlander, op de 21ste plaats.

De individuele tijdrit in Grenoble is zaterdag gewonnen door de Duitse wielrenner Tony Martin, ploeggenoot van Cavendish. Hij reed de 42,5 kilometer in 55 minuten en 33 seconden, een gemiddelde van 45,9 kilometer per uur, op een heuvelachtig parcours. Cadel Evans werd tweede op zeven seconden van Martin en veroverde daarmee de gele trui op Andy Schleck, die 2.38 minuut langzamer was dan Martin. Drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador reed de derde tijd.

In Parijs werd gisteren de Spaanse wielrenner Samuel Sanchez gehuldigd als beste klimmer van deze Tour de France. De prijs van het jongerenklassement (witte trui) ging naar de Fransman Pierre Rolland, die afgelopen vrijdag de laatste bergetappe naar Alpe d’Huez won. De beste ploeg was Garmin-Cervélo.