'Lijk' weer tot leven na dag koelcel

In Zuid-Afrika werd een doodgewaande man gisteren wakker in de koelcel van een mortuarium. Zijn hulpkreten jaagden twee medewekers van het mortuarium de stuipen op het lijf. Zij dachten dat zij een geest hoorden krijsen, en ontvluchtten het pand in eerste instantie. Pas later kwamen zij terug om een levende – maar onderkoelde – man in de koelcel aan te treffen.

„Zijn familie dacht dat hij overleden was”, aldus Sizwe Kupelo, woordvoerder van het gezondheidsdepartement van de provincie Oost-Kaap tegen het Zuid-Afrikaanse persbureau Sapa. „De familie had zaterdag een lokale begrafenisondernemer gebeld om het lichaam naar het mortuarium te brengen.” Daar werd de man om vijf uur ‘s middags wakker, nadat hij 24 uur in een koelcel had gelegen. Een ambulance haalde de onderkoelde man op om hem naar het Saint Barnabas ziekenhuis te brengen.

Gezondheidswoordvoerder Kupelo benadrukte in zijn persconferentie dat alleen doktoren, ambulancepersoneel en politieagenten een patiënt dood mogen verklaren. (AFP)