Kortkolom economie

ING verkoopt verzekeraar LatAm

Amsterdam. Met de verkoop van zijn Zuid-Amerikaanse verzekeringsdochter heeft ING een nieuwe stap gezet in de opsplitsing van het concern. Voor een kleine 2,7 miljard euro komt Insurance Latam in handen van de Colombiaanse verzekeraar Gruposura. ING verwacht een boekwinst van 1 miljard euro op de transactie te maken. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Op last van de Europese Commissie moet ING een groot aantal activiteiten afstoten, als compensatie voor de eind 2008 ontvangen staatssteun. ING besloot hierop rigoureus het concern op te splitsen in een bank- en een verzekeringsbedrijf. Tot de ontmanteling behoorde vorige maand de verkoop van de internetspaarbank ING Direct in de Verenigde Staten (voor 6,3 miljard euro) en autoleasedochter ING Car Lease aan BMW (voor 700 miljoen). In Nederland wordt de verzekeringstak Nationale Nederlanden klaargemaakt voor verzelfstandiging, mogelijk met een aparte beursnotering. Hypotheekbank Westland Utrecht staat eveneens in de verkoop. (NRC)

Eenderde omzet uit buitenlandse bv’s

Rotterdam. Eenderde van de totale omzet in Nederland wordt gegenereerd door buitenlandse bedrijven. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend. Maar één op de honderd bedrijven is in buitenlandse handen. Daarnaast is voor zeventien procent van de Nederlandse beroepsbevolking een buitenlands bedrijf de werkgever. Amerikaanse bedrijven leveren met 3,6 procent de grootste bijdrage. Franse en Duitse werkgevers dragen beide 2,5 procent bij. In de industrie is de omzetbijdrage van buitenlandse bedrijven met 46 procent het grootst. Binnen de sector vervoer, opslag en communicatie iss dat 35 procent. De bouw is een overwegend Nederlandse sector met minder dan 5 procent omzet door buitenlandse bedrijven. (Novum)

Winst BinckBank gehalveerd in Q2

Amsterdam. BinckBank heeft in het tweede kwartaal een fors lagere winst geboekt dan een jaar eerder, door de dalende koersen en lage volatiliteit op de aandelenbeurzen, waardoor beleggers een afwachtende houding innamen en weinig handelden. De nettowinst daalde met meer dan de helft tot 6,2 miljoen euro. De onlinebank verwerkte 1,99 miljoen transacties, 23 procen minder dan een kwartaal eerder. (Dow Jones)