Kortkolom buitenland

Student gedood bij aanslag Teheran

Teheran. - Een Iraanse student economie is gisteren om het leven gekomen bij een aanslag in Teheran. Aanvankelijk werd in Iran gemeld dat het slachtoffer een atoomgeleerde was en stelden Iraanse politici en media Israël en de Verenigde Staten verantwoordelijk. Verscheidene geleerden die waren betrokken bij het omstreden Iraanse nucleaire programma zijn in de afgelopen jaren doelwit geworden van soortgelijke aanslagen, waarbij eveneens naar Israël en de VS werd gewezen. De naam van het slachtoffer van gisteren leek op die van een geleerde die werkt voor de Iraanse Atoomenergie Organisatie en het ministerie van Defensie. Wie voor de aanslag op de student verantwoordelijk is, is niet bekend. (AP, Reuters, AFP)

Bij aanslag Jemen 9 soldaten gedood

Aden. - Bij een zelfmoordaanslag bij de Zuid-Jemenitische havenstad Aden zijn gisteren zeker negen militairen om het leven gekomen, zo hebben Jemenitsiche regeringsfunctionarissen en medische bronnen gezegd. De regering stelde de regionale Al-Qaeda-organisatie verantwoordelijk voor de aanslag. Het leger heeft zijn aanwezigheid rond Aden opgevoerd om de infiltratie van extremisten daar te verhinderen. Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland heeft zijn aanwezigheid in de naburige provincie Abyan versterkt sinds begin dit jaar het bewind van president Saleh werd verzwakt door een groeiende oppositiebeweging. (Reuters)

Diplomaat N-Korea naar VS voor overleg

Seoul. - Een Noord-Koreaanse diplomaat reist deze week op uitnodiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar New York voor besprekingen met Amerikaanse diplomaten over een mogelijke hervatting van het internationale overleg over Noord-Koreaanse kernbewapening. Clinton onderstreepte echter dat Noord-Korea niet hoeft te rekenen op concessies alleen om weer aan te schuiven bij het overleg. Dit overleg, waaraan naast de beide Korea’s, de VS, China, Rusland en Japan deelnemen, ligt sinds 2008 stil, toen Noord-Korea boos wegliep. De VS en China hopen het nu te hervatten. (AP, Reuters)

Boerkaverbod in België van kracht

Brussel. - In België is zaterdag een verbod van kracht geworden op het in de publieke ruimte dragen van gezichtsbedekkende kleding als de islamitische sluier. Na Frankrijk is België het tweede land van de EU met zo’n verbod. Schenders van het verbod riskeren een geldboete van 137,50 euro en zeven dagen celstraf. Voorstanders vinden het belangrijk dat iedereen voor politie identificeerbaar is, sommigen noemen de hoofddoek een symbool voor onderdrukking. Tegenstanders zien het verbod als een schending van het fundamentele recht op de vrijheid van religie. (AP)

Betogers massaal de straat op in Senegal

Dakar. - Duizenden betogers zijn zaterdagmiddag de straten van de Senegalese hoofdstad Dakar opgegaan om te protesteren tegen president Abdoulaye Wade. Aan demonstraties voor de regering namen diezelfde middag tienduizenden Senegalezen deel. Vorige maand organiseerde de oppositie al een grootschalig protest omdat de de 85-jarige president Wade wetswijzigingen wilde doorvoeren om een derde presidentstermijn mogelijk te maken en een post op te richten voor een vicepresident, naar verluidt voor zijn zoon Karim. (AP)