Kortkolom binnenland

Boos Suriname roept diplomaat terug

Den Haag. Suriname heeft zijn tijdelijk zaakgelastigde in Nederland teruggeroepen voor overleg. De diplomaat, David Abiamofo, is gisteren aangekomen in Suriname, melden Surinaamse media. Het land heeft de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in het huis waar de zaakgelastigde woont. „De Conventie van Wenen is duidelijk geschonden”, zei de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin tegen de nieuwssite Starnieuws. De politie doorzocht de woning van Abiamofo op 16 juli, op een verzoek van de Italiaanse politie. Er zouden twee drugscriminelen wonen. Het huis bleek echter alleen op naam van een drugscrimineel te staan. De diplomaat heeft het volgens Starnieuws via een makelaar gehuurd. Nederland heeft Suriname zijn excuses aangeboden. (Novum)

Tienertoer terug na zeventien jaar

Rotterdam. Na zeventien jaar afwezigheid is de tienertoer terug. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar met een Cultuurkaart kunnen voor 33 euro drie dagen onbeperkt reizen met treinen van de NS, meldde het CJP gisteren. Tienertoer werd in 1969 geïntroduceerd om jongeren te stimuleren „familie te bezoeken en al reizende aardrijks- en geschiedkundige kennis op te doen”. Tegenwoordig zijn de idealen volgens CJP minder groot. Wel hoopt de organisatie op deze manier jongeren te verleiden culturele activiteiten te ondernemen. Aan de reislust van jongeren zou sinds 1969 weinig zijn veranderd. Om dat te peilen hebben CJP en de NS besloten te kijken of er belangstelling is voor de tienertoer, die kan worden gedaan tussen 27 juli en 17 augustus. (Novum)

Nederlander in Duitsland omgebracht

Stadtoldendorf. In Duitsland is een 44-jarige Nederlander om het leven gekomen, vermoedelijk door een geweldsmisdrijf. Dat meldde de Duitse politie vandaag. De man werd gisteravond gevonden langs het spoor bij het plaatsje Stadtoldendorf, in de deelstaat Nedersaksen. Een machinist zag het lichaam liggen. De man reisde met zijn fiets, die met tassen was bepakt. Volgens Duitse media is de man neergestoken. Hij zou zijn gevonden met een mes in zijn borst. (Novum)

Van ontucht verdachte agent ontslagen

Arnhem. Een 36-jarige agent van het korps Gelderland-Midden die wordt verdacht van ontuchtige handelingen met een minderjarige jongen, is ontslagen. Dat maakte de politie vandaag bekend. De man werd in januari aangehouden nadat een jongen uit Barneveld aangifte tegen hem had gedaan. De agent was gedurende het onderzoek geschorst. De korpsbeheerder, burgemeester van Arnhem Krikke, heeft besloten de man te ontslaan omdat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat hij „misbruik heeft gemaakt van zijn gezags- en vertrouwenspositie”. (Novum)

Juli nog vijftien mm van neerslagrecord

De Bilt. Juli 2011 staat in de top drie van natste maanden die ooit zijn gemeten. Tot nu toe is in De Bilt 178 millimeter regen gevallen. De maand loopt op zijn eind, maar maakt nog steeds kans de natste juli van allemaal te worden, zegt een woordvoerder van weeronline.nl vandaag. Op de tweede plaats staat die van 1966 met 190,8 millimeter en de koploper is de juli van 1930, toen 192 millimeter viel. „Er is dus nog een kleine vijftien millimeter regen nodig om de eerste plaats te halen”, zegt de woordvoerder. De kans dat dit gebeurt, is volgens hem ongeveer vijftig procent. In juli valt overigens gemiddeld 81 millimeter regen. (Novum)