Je kunt niet verantwoord orka’s gevangenhouden

Dolfinarium Harderwijk wil de orka Morgan verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife: „Meer expertise is er nergens. Een betere bestemming voor Morgan hadden we niet kunnen vinden.”

Hier valt wel iets op af te dingen. Het Loro Parque kent een geschiedenis van incidenten waarbij trainers verwond of gedood worden door orka’s. In 2007 viel orka Tekoa een trainer aan, die bijna verdronk. In 2009 duwt een orka haar trainer tegen de muur. Enkele maanden later komt zelfs een trainer te overlijden. Het park beweert dat er sprake is van een ongeluk, maar uit de autopsie blijkt dat de doodsoorzaak een orka-aanval was: meerdere compressiebreuken, tandafdrukken en ernstige schade aan vitale organen.

In andere parken is het niet anders. In de afgelopen veertig jaar vonden wereldwijd minstens dertig incidenten plaats, waarvan zes dodelijk. In het wild zijn orka’s nooit agressief tegenover mensen. Voor de hand ligt dat de agressie te wijten is aan frustratie. En wat wil je ook, als je een intelligent sociaal dier, dat dagelijks honderden kilometers kan afleggen, opsluit in een bassin?

De geschiedenis van het Loro Parque bewijst dat het hoogmoed is om te denken dat wij orka’s op een verantwoorde manier kunnen houden.

Pablo Moleman

Voorzitter PINK!, PvdD-jongeren

    • Pablo Moleman
    • Voorzitter Pink!