Iraanse kernfysicus vermoord in Teheran

Het is niet de eerste moord op een wetenschapper die werkte aan het nucleaire programma van Iran.

Gewapende mannen op een motorfiets hebben zaterdag een Iraanse nucleaire wetenschapper in Teheran doodgeschoten. De aanval lijkt op andere recente moorden op Iraanse wetenschappers, waarvan Teheran Israël en de VS de schuld gaf.

Darioush Rezaei (35) reed met zijn vrouw en dochter naar huis, toen de twee aanvallers zijn auto naderden, meldde de nieuwswebsite asriran.com. Ze riepen zijn naam en schoten hem in zijn nek toen hij zich omdraaide, aldus de Iraanse staatszender Press TV.

Rezaei was een natuurkunde professor die was gespecialiseerd in neutronentransport, wat een cruciale rol speelt bij nucleaire kettingreacties in reactoren en bommen. Verschillende Iraanse media, waaronder het staatspersbureau ISNA, hebben hem in verband gebracht met het omstreden nucleaire programma van Iran.

Het is niet de eerste moord op een wetenschapper die betrokken is bij het nucleaire programma. In november kwam een kernfysicus om het leven en raakte en andere gewond bij een serie bomaanslagen in Teheran. Volgens sommige Israëlische experts was de aanslag het werk van de Israëlische geheime dienst Mossad. De man die de aanslag overleefde, staat op een lijst met personen die verdacht worden van banden met geheime nucleaire activiteiten. Zeker twee andere Iraanse kernfysici zijn de afgelopen jaren vermoord.

Veel landen verdenken Iran van een geheim nucleair wapenprogramma, wat Iran zelf ten stelligste ontkent. De Iraanse banden met Europa zijn verzuurd door Europese sancties, naast internationale en Amerikaanse strafmaatregelen, om Teheran te dwingen het verrijken van uranium te staken. (AP, Reuters)