ING verkoopt verzekeraar in Latijns-Amerika

ING heeft een groot deel van zijn Latijns-Amerikaanse verzekeringstak verkocht aan de Colombiaanse verzekeraar GrupoSura. De bank krijgt een kleine 2,7 miljard euro voor Insurance LatAm.

ING verwacht een boekwinst van 1 miljard euro op de transactie te maken. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt.

NRC-economieredacteur Philip de Witt Wijnen over de verkoop:

“Met de verkoop van zijn Latijns-Amerikaanse verzekeringsdochter heeft ING een nieuwe stap gezet in de opsplitsing van het concern. Op last van de Europese Commissie moet ING een groot aantal activiteiten afstoten, als compensatie voor de eind 2008 ontvangen staatssteun. ING besloot hierop rigoureus het concern op te splitsen in een bank- en een verzekeringsbedrijf.”

Vorige maand werd de internetspaarbank ING Direct in de Verenigde Staten nog verkocht voor 6,3 miljard euro. Autoleasedochter ING Car Lease werd begin deze maand overgenomen door BMW voor 700 miljoen. In Nederland wordt de verzekeringstak Nationale Nederlanden klaargemaakt voor verzelfstandiging, mogelijk met een aparte beursnotering. Hypotheekbank Westland Utrecht staat eveneens in de verkoop.

ING-topman Jan Hommen in een verklaring:

“Ik ben tevreden dat we met Gruposura een zeer solide en complementaire eigenaar hebben gevonden met de ambitie om het bedrijf verder uit te bouwen.”

GrupoSura is een beursgenoteerde financiële groep in Colombia, met controlerende belangen in het grootste pensioenfonds en de grootste bank van het Zuid-Amerikaanse land. De groep krijgt door de overname 120 miljard dollar beheerd vermogen voor 25 miljoen klanten in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, zo meldt nieuwsdienst Dow Jones.