In 40 weken van Vuurland naar Alaska (4)

Foto Kadir van Lohuizen / NOOR / NRC

Fotograaf Kadir van Lohuizen reist in veertig weken van Vuurland over de Pan-American Highway naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Hij doet verslag van zijn reis in NRC Handelsblad.

Kadir is in Lima, de hoofdstad van Peru. In Cantagallo, een sloppenwijk gebouwd naast de Panamerican Highway, spreekt hij vrouwen die het heft in eigen handen hebben genomen. Ze hebben het Comité van de Moeders opgericht. Ze delen naaimachines en maken samen hun traditionele kleren en sieraden.

Deels voor eigen gebruik, deels voor toeristen. Zo houden ze in elk geval hun cultuur in stand.

Kadir gaat met Nimia Garcia Nunta en haar moeder de straat op. Na twee uur willen ze terug; ze vinden het echt te koud in hun tradionele jurken. Thuis gaat de spijkerbroek weer aan.

    • Peter van der Ploeg