‘In 2012 weten we of het meest gezochte deeltje van het heelal bestaat’

Foto Reuters A scientist holds a glass of champagne after the first successful collisions at full power at the Compact Muon Solenoid (CMS) experience control room at the Large European Organisation for Nuclear Research (CERN) in Meyrin, near Geneva March 30, 2010. Scientists at the CERN research centre will begin trying on Tuesday to make particles collide at ultra-high power and close to the speed of light to create mini-versions of the "Big Bang" that gave birth to the universe. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SCI TECH SOCIETY) Photographer: DENIS BALIBOUSE Load Date: 00:00 31/03/10 Creation Date: 00:00 30/03/10 Kind of Picture: Persons: Organisations: CERN;Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire Keywords: Champagne;Proosten;Glazen Event: Geography: Zwitserland Notes: PublicationRef.: Feest na de succesvolle botsingen in de deeltjesversneller op 30 maart 2010. Foto Reuters / Denis Balibouse.

Voor het einde van 2012 zullen de wetenschappers bij de deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN vaststellen of het theoretische Higgs-boson deeltje bestaat of niet.

Dat zei de directeur van CERN, Rolf Heuer, vandaag. Het vertrouwen van Heuer is gebaseerd op de meest recente resultaten van de wetenschappers die werkzaam zijn bij de deeltjesversneller onder de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, meldt persbureau AP

Het Higgs-boson is een essentieel onderdeel van het Standaardmodel van deeltjesfysica. Het zou onder andere de Big Bang theorie verklaren. Daarnaast menen wetenschappers dat het Higgs-boson deeltje massa geeft aan andere objecten en levensvormen in het heelal.

Botsingen deeltjes geven nieuwe inzichten over heelal vlak na de Big Bang

Met de deeltjesversneller vuren wetenschappers deeltjes op extreem hoge snelheid op elkaar af in een poging de omstandigheden een of twee miljardste van een seconde na de Big Bang na te bootsen. Wetenschappers zeggen bijna het energieniveau te hebben vastgesteld waarbij het Higgs-boson deeltje kan worden waargenomen.

Vorig jaar vuurden de natuurkundigen bij CERN voor het eerst twee miniscule deeltjes op elkaar af in de 27 kilometer lange deeltjesversneller. De botsing tussen de deeltjes moet de natuurkundigen nieuwe inzichten geven over de situatie in het heelal vlak na de Big Bang.

“Ze hebben het Standaardmodel goed getest”, zei Heuer over de wetenschappers. “Nu zijn ze klaar om ons mee te nemen naar onbekend terrein. We missen nog steeds het meest gezochte deeltje van allemaal, het Higgs-boson deeltje.”

Natuurkundigen hopen naast Higgs-boson ook andere, vooralsnog theoretische natuurkundige fenomenen waar te nemen zoals donkere materie. Donkere materie wordt geacht het gebrek aan massa in het heelal te verklaren.

    • Hans Klis