Huiszoeking bij vader Noorse dader - slechts ter bescherming

De Franse politie doorzocht vanochtend het huis van de vader van Anders Behring Breivik, die heeft laten weten via de media te hebben vernomen van de gruweldaden van zijn zoon. Foto AP / Bob Edme

Het huis van de vader van Anders Behring Breivik in Frankrijk is vanochtend doorzocht door de Franse politie. Dat meldt persbureau AP. Het plaatselijke parket laat aan persbureau AFP echter weten dat het niet om een huiszoeking gaat, maar om ‘beschermende maatregelen’.

Een tiental agenten omsingelde het huis in Cournanel, in het zuiden van Frankrijk. De woning is afgezet en niet toegankelijk voor verslaggevers. De plaatselijke politiechef bevestigde tegenover AP dat het om het huis van de vader van Breivik gaat, maar gaf verder geen details over de huiszoeking. Volgens de woordvoerder van het openbaar ministerie is er slechts sprake van ‘voorzorgsmaatregelen’ ter bescherming van de vader.

Jens Breivik liet na de aanslagen weten al jaren geen contact meer te hebben met zijn zoon. Anders Behring Breivik heeft bekend dat hij de schietpartij op het eiland Utøya en de aanslag in Oslo heeft uitgevoerd, maar weigert te erkennen dat hij een misdaad heeft gepleegd.

Vandaag wordt Breivik voorgeleid voor de Noorse rechter. Eerder vanochtend werd bekend dat onder de slachtoffers van de moordpartij op Utøya de stiefbroer van de Noorse kroonprinses is. Hij was agent en bij de jongerenmanifestatie aanwezig als beveiliger.