Honderdvijftigduizend mensen bij anti-geweldsdemonstratie Oslo

Zo'n honderdduizend mensen verzamelden zich vanavond in Oslo ter nagedachtenis van de aanslagen van afgelopen vrijdag. Foto Reuters / Cathal McNaughton

Minstens honderdvijftigduizend mensen hebben zich in Oslo verzameld om deel te nemen aan een anti-geweldsdemonstratie ter nagedachtenis van de 76 dodelijke slachtoffers die vrijdag vielen bij de aanslagen in Noorwegen.

Veel van de deelnemers aan de betoging hebben witte en rode rozen bij zich, meldt persbureau Reuters. Bekijk hier live naar de herdenkingen in Oslo.

Kroonprins Haakon sprak de verzamelde menigte toe en sprak over straten die “vanavond gevuld zijn met liefde”. Bij de moordpartij op het Noorse eiland Utøya kwam de stiefbroer van de Noorse kroonprinses om. Hij was de agent die als beveiliger op het eiland Utøya aanwezig was, van wie gisteren bekend werd dat hij een van de eerste slachtoffers moet zijn geweest.

Witte en rode rozen als protest tegen de aanslagen in Oslo en het eiland Utøya. Foto Reuters / Fabrizio BenschWitte en rode rozen als protest tegen de aanslagen in Oslo en het eiland Utøya. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Ook in andere Noorse steden worden vanavond demonstraties gehouden die het geweld van afgelopen vrijdag veroordelen.

Aanslagpleger Breivik acht weken in voorarrest, waarvan vier in isolatie

Vandaag werd Anders Behring Breivik voorgeleid aan de rechtbank in Oslo. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan de aanslagen in Oslo, maar ontkende tegenover de rechter, zoals hij dat al eerder tegenover de Noorse politie had gedaan, misdaden te hebben gepleegd. De Noor zei bereid te zijn de rest van zijn leven in de gevangenis door te brengen voor zijn daden.

De Noorse rechter verlengde het arrest van Breivik met minstens acht weken zodat hij niet met bewijsmateriaal kan manipuleren. Hij heeft voor de eerste vier weken geïsoleerde opsluiting opgedragen gekregen waarbij de massamoordenaar geen kranten, bezoekers of brieven mag ontvangen.