Hevige confrontaties tussen betogers Egypte

Groepen mannen gewapend met messen en stokken hebben zaterdag in de Egyptische hoofdstad Kaïro zo’n tienduizend demonstranten aangevallen. Die wilden een mars houden naar het hoofdkwartier van de militaire leiders van het land. Bij de confrontaties die volgden raakten meer dan honderd mensen gewond. Veiligheidstroepen zetten traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Het is onduidelijk wie er achter de aanvallen zitten. Eerder probeerden groepen mannen met gelijksoortige acties anti-regeringsdemonstraties tegen te houden. Het regime van ex-president Hosni Mubarak huurde geregeld criminelen in om demonstranten aan te vallen. De spanningen tussen de militaire raad, die de macht heeft overgenomen nadat Mubarak moest vluchten na een volksopstand, en activisten stijgt. De betogers vinden dat er sneller moet worden gehandeld om de leiders van het voormalige regime te berechten en om een datum vast te stellen waarop de macht wordt overgedragen aan een burgerregering. (AP)