Geen lucht, geen vinnen: zo ziet het wereldrecord freedive eruit

101m World Record Dive (Document Version) from Matty Brown on Vimeo.

Freediver William Trubridge zette enige tijd geleden het wereldrecord duiken zonder gebruik van perslucht of vinnen op 101 meter. In de wateren van de Bahamas werkte hij het retourtje af in vier minuten en acht seconden.

De adembenemende beelden nemen je mee naar de volle 101 meter donkere diepte. Als enige hulpmiddel heeft de Nieuw-Zeelander Trubridge een touw ter beschikking. Dat geeft hem aan welke lijn te volgen om naar de recorddiepte af te dalen.

De kunst van het freediven is zo min mogelijk zuurstof verbruiken. Je zult zien dat hij op een bepaald moment niet eens meer zwembewegingen maakt; door de diepte waarop Trubridge zich bevindt is de lucht in zijn lichaam dusdanig gecomprimeerd dat het zijn drijfvermogen verliest.