Formule 1: Lewis Hamilton wint op de Nürburgring

Lewis Hamilton heeft gisteren de Grand Prix van Duitsland gewonnen. Op de Nürburgring bleef de Engelse McLaren-coureur Fernando Alonso (Ferrari) en Mark Webber (Red Bull) voor.

Voor Hamilton was het de tweede race van dit seizoen die hij won. In april was hij ook de beste in de Grote Prijs van China. „Ik voel me heel goed. Dit is één van de beste wedstrijden die ik ooit heb gereden”, zei Hamilton tegen persbureau AP. „Dit is een enorme stap voorwaarts... en ik hoop dat we het momentum kunnen behouden.”

Sebastian Vettel kwam er gisteren in zijn thuisland geen moment aan te pas. Winnaar Hamilton zag hij pas na afloop toen hij zijn Red Bull achter de al zegevierende Brit parkeerde. Alles wat Vettel in de eerste helft van het seizoen meezat, zit de leider in de strijd om het wereldkampioenschap nu tegen. Of het nu betrouwbaarheid van het materiaal, grip, snelheid of vorm is: feit is dat de Duitser van de laatste vier Grands Prix er maar één wist te winnen.

Hamilton pakte in zijn McLaren direct na de start de leiding van Mark Webber, die zijn Red Bull niet best wegstuurde vanaf poleposition. Ook Vettel moest daarachter direct een plek afstaan aan Fernando Alonso. De Ferrari-coureur zou de rest van de race met Webber en Hamilton strijden om de zege.

Vettel belandde ver achter dit trio en zag zichzelf veroordeeld tot een gevecht in de middenmoot. Niet in de laatste plaats doordat hij voor het eerst dit seizoen veel fouten maakte. Hamilton reed ijzersterk en had nu ook een strategisch sterk opererend team achter zich staan.

De prolongatie van de wereldtitel lijkt niet direct in gevaar voor Vettel. Het was pas voor het eerst dat Vettel dit seizoen niet op het podium eindigde. Ook in mindere vorm zijn dit soort resultaten goed genoeg om de concurrentie voor te blijven. Zo deed Jenson Button het in 2009: na een superieur begin van het seizoen volstonden slechts twee podiumplaatsen in de laatste tien Grands Prix voor de wereldtitel.

In de WK-stand gaat Vettel nog ruim aan de leiding. De Red Bull-coureur heeft 216 punten, ploegmaat Webber is tweede met 139 punten. Hamilton heeft vijf punten minder dan Webber en staat derde, Alonso is met 130 punten de nummer vier in het klassement. Volgende week zondag staat de Grands Prix van Hongarije op het programma.