Forlán en Suarez helpen Uruguay aan Copa

Uruguay heeft voor het eerst sinds 1995 de Copa América gewonnen. In de finale was de ploeg van bondscoach Óscar Tabárez gisteravond in Buenos Aires met 3-0 te sterk voor Paraguay. Het spitsenduo Luís Suarez en Diego Forlán (twee goals) zorgde voor de zege.

Het is de vijftiende keer dat Uruguay het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap wint, waarmee het recordhouder is. Uitzinnige supporters namen gisteren Montevideo in, de hoofdstad van Uruguay. „Na de overwinning op Argentinië wist ik zeker dat we kampioen zouden worden”, zei supporter Alvaro Mendoza, gehuld in een Uruguayaanse vlag. Uruguay versloeg Argentinië in de kwartfinale na een strafschoppenserie.

In het stadion van River Plate begon Uruguay gisteravond overweldigend aan de eindstrijd tegen Paraguay. Binnen twee minuten kregen Suarez en Diego Lugano goede mogelijkheden, maar het tweetal verzuimde de score te openen. Een kleine tien minuten later was het toch raak. Suarez kreeg de bal enigszins gelukkig in zijn bezit, kapte zijn directe tegenstander uit en schoot via de binnenkant van de paal raak.

Uruguay putte veel vertrouwen uit de vroege openingstreffer en ging op jacht naar een tweede doelpunt. Diego Forlán maakte vlak voor rust de 2-0. De spits van Atlético Madrid, die eerder een grote kans had gemist, schoot met links raak.

In het tweede helft moest Paraguay in de tegenaanval, maar La Albirroja had niet de kwaliteit om het de Uruguayanen moeilijk te maken. Paraguay was even dichtbij de aansluitingstreffer, maar Nelson Valdez raakte de lat. Aan de andere kant zorgde Forlán op aangeven van Suarez voor de beslissing. Het was Forláns 31ste interlanddoelpunt. Daarmee evenaarde hij de Uruguayaans topscorer aller tijden, Héctor Scarone (1898-1967).

Vooraf waren gastland Argentinië en titelhouder Brazilië favoriet. Het moest het toernooi worden waar het Argentijnse wonderkind Lionel Messi zou schitteren. Maar de kleine steraanvaller van FC Barcelona kon niet voorkomen dat Argentinië voortijdig werd uitgeschakeld. Ook vijfvoudig wereldkampioen Brazilië haalde met een topselectie de halve finales niet. De Copa América werd daardoor het toernooi van de grote verrassingen.

Uruguay, dat vorig jaar op het WK voetbal in de halve finale door Nederland werd uitgeschakeld, won in de halve eindstrijd van Peru door twee doelpunten van Luís Suarez. Uruguay werd vooraf als favoriet gezien voor de finale van de Copa América. (AP)

Uruguay, een land met slechts 3.4 miljoen inwoners, heeft een indrukwekkende voetbalgeschiedenis. Het land won olympisch goud in 1924 en 1928 en werd wereldkampioen in 1930 en 1950. Maar in het afgelopen zestien jaar won het geen prijzen meer. Een generatie in Uruguay is opgegroeid met het idee dat het land bijna niet kan winnen, hoewel het veel topspelers heeft. (AP)