Filmmaker ‘Zorba de Griek’ overleden

FILE - In this March 9, 2010 file photo Cyprus-born filmmaker Michael Cacoyannis is seen during an event in Athens. Cacoyannis who directed the 1964 movie "Zorba the Greek," starring Anthony Quinn, has died at an Athens hospital on Monday, July 25, 2011. He was 89. (AP Photo/Eurokinissi, File) GREECE OUT Filmmaker Michael Cacoyannis in Athene, maart 2010. Foto AP / Eurokinissi

De Grieks-Cypriotische filmmaker Michael Cacoyannis, bekend van de klassieker Zorba de Griek, is overleden. Medewerkers van een ziekenhuis in zijn woonplaats Athene zeggen dat hij vanmorgen overleed na een hartaanval. Hij werd 89 jaar. Dit meldt persbureau AP.

De regisseur won verschillende internationale prijzen, waaronder drie Oscars voor de boekverfilming van Zorba de Griek van auteur Nikos Kazantzakes. Voor die film uit 1964, over de reis van een nette Engelsman naar Kreta, werkte hij samen met componist Mikis Theodorakis.

Een fragment uit Zorba the Greek:

Cacoyannis werd in 1921 geboren op Cyprus, toen het eiland nog een kolonie was van Groot-Brittannië. Na werkzaam te zijn geweest bij de BBC, maakte hij in 1954 zijn regiedebuut Windfall in Athens. In 1956 won hij met Stella een Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film.

    • Peter van der Ploeg