FIFA schorst Hammam voor de rest van zijn leven

Mohamed bin Hammam mag nooit meer een functie in de voetbalwereld uitoefenen. De Qatarees kreeg de straf, die zowel nationaal als internationaal geldt, vanwege een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Dat is de uitkomst van het onderzoek van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. De uitkomst van het onderzoek werd zaterdag bekendgemaakt.

Bin Hammam was niet aanwezig op de hoorzitting, maar werd vertegenwoordigd door advocaten. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC had eerder al verklaard onschuldig te zijn. Bin Hammam is de hoogste FIFA-functionaris veroordeeld wegens corruptie in de 107-jarige geschiedenis van de wereldvoetbalbond.

Op zijn website meldde Bin Hammam, die vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld, te hebben verwacht dat de ethische commissie hem schuldig zou bevinden. Hij wil dit gaan aanvechten bij de beroepscommissie van de voetbalbond.

Bin Hammam wordt ervan verdacht tijdens een bijeenkomst van de Caraïbische voetbalbond in mei alle aanwezigen een envelop te hebben aangeboden met circa 27.000 euro. De tegenkandidaat van de intussen herkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter hoopte zo extra stemmen te winnen. Bin Hammam trok zijn kandidatuur in toen de smeergeldaffaire naar buiten kwam.

Ook Jack Warner, oud-vicevoorzitter van de FIFA en oud-voorzitter van de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika was een verdachte in de omkopingszaak. De bestuurder uit Trinidad en Tobago legde echter zijn functies neer, zodat hij niet meer onder de jurisdictie van de FIFA-commissie viel en niet kon worden bestraft. (AP)