FIFA legt Bin Hammam schorsing op voor leven

De voorzitter van de Aziatische bond mag nooit meer werken in de voetbalwereld wegens omkoping.

Mohamed bin Hammam mag nooit meer een functie in de voetbalwereld uitoefenen. De Qatarees kreeg de straf, die zowel nationaal als internationaal geldt, vanwege een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Dat is de uitkomst van het onderzoek van de ethische commissie van de FIFA.

Bin Hammam was niet aanwezig op de hoorzitting, maar werd vertegenwoordigd door advocaten. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC had eerder al verklaard onschuldig te zijn. Op zijn website meldde Bin Hammam, die vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld, dat hij verwachtte dat de ethische commissie hem schuldig zou bevinden. Hij is van plan dat aan te vechten bij de beroepscommissie van de FIFA.

Bin Hammam wordt ervan verdacht tijdens een bijeenkomst van de Caraïbische voetbalbond in mei alle aanwezigen een envelop te hebben aangeboden met 40.000 euro. De tegenkandidaat van de inmiddels herkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter hoopte zo extra stemmen te winnen. Bin Hammam trok zijn kandidatuur in toen de smeergeldaffaire naar buiten kwam.

Ook Jack Warner, oud-vicevoorzitter van de FIFA en oud-voorzitter van voetbalbond CONCACAF, was een verdachte in de omkopingszaak. De bestuurder uit Trinidad en Tobago legde echter zijn functies neer, waardoor hij niet meer onder de jurisdictie van de FIFA-commissie viel en niet kon worden bestraft. (Novum)