F1: alles wat meezat, zit Sebastian Vettel nu tegen

Lewis Hamilton won de Grote Prijs van Duitsland; klassementsleider Sebastian Vettel kwam tekort.

Zou hij het kwijt zijn? Sebastian Vettel kwam er gisteren in zijn thuisland op de Nürburgring geen moment aan te pas. Winnaar Lewis Hamilton zag hij pas na afloop toen hij zijn Red Bull achter de al zegevierende Brit parkeerde. Alles wat Vettel in de eerste helft van het seizoen meezat, zit de leider in de strijd om het wereldkampioenschap nu even tegen. Of het nu betrouwbaarheid van het materiaal, grip, snelheid of vorm is: feit is dat de Duitser van de laatste vier Grands Prix er maar één wist te winnen.

Hamilton pakte in zijn McLaren direct na de start de leiding van Mark Webber die zijn Red Bull niet best wegstuurde vanaf poleposition. Ook Vettel moest daarachter direct een plek afstaan aan Fernando Alonso. De Ferrari-coureur en winnaar van de vorige Grand Prix in Engeland, waarin Vettel ook al tekortkwam, zou de rest van de race met Webber en Hamilton strijden om de zege.

Vettel belandde ver achter dit trio en zag zichzelf veroordeeld tot knokken in de middenmoot. Niet in de laatste plaats doordat hij voor het eerst dit seizoen fouten opeenstapelde. Waar Hamilton ijzersterk reed en nu ook eens een strategisch sterk acterend team achter zich wist, vond de Duitser zijn wagen dit weekend niet goed genoeg.

Zijn vrijwel zekere prolongatie van de wereldtitel komt er echter niet direct door in gevaar. Het was pas voor het eerst dat Vettel dit seizoen buiten het podium eindigde. Ook in mindere vorm zijn dit soort resultaten goed genoeg om de elkaar bevechtende concurrentie voor te blijven. Zo deed Jenson Button het in 2009: na een superieur begin van het seizoen volstonden slechts twee podiumplaatsen in de laatste tien Grands Prix voor de wereldtitel.

    • Jules Seegers