Evans held in Australië

Verhitte discussies, nadat Cadel Evans als eerste Australiër de Tour won. Kende Australië een groter sportsucces? Het goud van zwemmer Ian Thorpe? Van atlete Cathy Freeman als eerste Aboriginal? Of de zege op de VS in de America’s Cup van 1983, na 132 jaar?

Veel Australiërs bleven op om Evans het geel te zien veroveren. „Heel groot nieuws”, zei Hans Westerbeek, hoogleraar sport business aan de Victoria University, vanochtend vanuit Melbourne. „Hij is erg populair, een echte Aussie guy. Een beetje verlegen.”

Voor een land dat warmloopt voor cricket, rugby, zwemmen en zeilen is de Tourzege een mijlpaal. Dave Sanders,wielercoach bij het Victorian Institute of Sport: „Dit is het grootste individuele succes in onze sporthistorie.” De kranten roemden vanochtend ‘King Cadel’ (Sydney Morning Herald) en diens zege in de ‘Tour de Champ’ (Daily Telegraph).

Westerbeek: „Tourfietsen is erg populair. Je ziet langs de stranden van die grote karavanen, mannen van middelbare leeftijd met een bierbuikje. Het wordt geen rage, maar de populariteit zal groeien.”

Tv-zender SBS registreerde op de slotdag van de Tour de grootste kijkdichtheid in 2011 midden in de nacht, met bijna 2,5 miljoen kijkers (ruim 10 procent). Premier Julia Gillard, die Evans gisteren feliciteerde vanuit Tasmanië, zei gekscherend dat de renner de productiviteit van het land negatief had beïnvloed.

De nieuwe held: pagina 29-32