'Evans deed het in zijn eentje'

Naam: Joop Zoetemelk

Leeftijd: 64

Tourprestaties: winnaar eindklassement (1980), zes keer tweede in eindklassement , 10 ritzeges.

„Cadel Evans is een verdiende Tourwinnaar. Hij is er nooit afgereden, hij heeft geen pech gehad en hij was veruit de beste tijdrijder van de klassementsrijders. Al viel de tegenstand een beetje tegen. Contador was duidelijk geen honderd procent na de Giro. Vinokoerov en Van den Broeck vielen al in de eerste week uit. Je moet natuurlijk aandachtig koersen, maar voor hetzelfde geld valt Evans ook in de eerste week. Aan zijn ploeg heeft hij niets gehad. Evans heeft het in zijn eentje geklaard.

„Andy Schleck heeft de Tour niet in één etappe verloren. In het tijdrijden schiet hij te kort, dan moet je anticiperen. De Schlecks hadden veel aanvallender moeten koersen. Vooral in de Pyreneeën hebben ze te lang gewacht. Andy heeft pas in de voorlaatste bergrit aangevallen. Ik snap ook niet waarom hij niet van Contador wou overnemen, toen die in de laatste bergrit aanviel. Ik snap niet waarom ze de koers wouden controleren. Laat Evans zijn ploeg toch eerst op kop rijden. Nu moest Evans gewoon volgen.

„Evans kan zeker nog een Tour winnen, ook al is hij volgend jaar al vijfendertig. Dat is oud voor een ronderenner, maar met de huidige medische begeleiding moet dat op te lossen zijn. Vijfendertig was voor mij de leeftijd dat het minder begon te gaan. Je rijdt nog altijd even hard, maar je herstelt niet zo goed meer van zware inspanningen. Al lijkt dat bij Evans nog geen probleem te zijn.

„Als je de geschiedenis er op naslaat, is de Tour meestal in de tijdrit beslist. Andy Schleck heeft dus een probleem. Met de nodige krachttraining kan hij verbeteren, maar een tijdrijder wordt hij nooit. Ik was zelf geen uitzonderlijk tijdrijder. Tegen renners als Bernard Hinault verloor ik altijd. Al moet ik toegeven dat ik er zelf nooit op trainde. Ik denk dat ik toch natuurlijke aanleg had.

„Ik had meer verwacht van de Nederlanders in de Tour. Rabobank mikte met Gesink op een plaats bij de eerst vijf. Dat viel dus tegen. Hij heeft natuurlijk pech gehad, maar ik blijf het toch vreemd vinden. Er zijn veel beloftevolle renners in Nederland. Kruijswijk en Mollema waren in de Ronde van Zwitserland bij de besten. Dat moet toch ook in de Tour kunnen? Veel jonge renners kunnen de druk van de media niet aan. Ik had daar zelf niet echt last van, ik kon mij daarvoor echt afsluiten. Pas na mijn carrière heb ik gemerkt dat het best wel druk is in zo’n Tour.”