‘Europese politici moeten gevaarlijke xenofobe retoriek in Europa aan de kaak stellen’

Caption: European Home Affairs Commissioner Cecilia Malmstrom addresses a news conference on the EU policy against corruption at the EU Commission headquarters in Brussels June 6, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: CRIME LAW POLITICS BUSINESS)
Caption: European Home Affairs Commissioner Cecilia Malmstrom addresses a news conference on the EU policy against corruption at the EU Commission headquarters in Brussels June 6, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: CRIME LAW POLITICS BUSINESS) De Europese Commissaris voor Interne Zaken Cecilia Malmström op archiefbeeld. Foto Reuters / Francois Lenoir

Te weinig Europese leiders stellen de xenofobe politieke retoriek aan de kaak die mogelijk de aanleiding is geweest voor het bloedbad dat afgelopen vrijdag in Noorwegen heeft plaatsgevonden.

Dat schrijft de Europese Commissaris voor Interne Zaken Cecilia Malmström in een reactie op haar weblog, meldt persbureau AFP. Volgens haar moeten meer politici opkomen voor het belang van een democratische en tolerante samenleving. Malmström:

“Helaas verdedigen te weinig Europese leiders de diversiteit en het belang van een openbare, tolerante en democratische samenleving waar iedereen welkom is”.

De Noor Anders Behring Breivik, die bekend heeft verantwoordelijk te zijn aan een bomaanslag in Oslo en de massamoord op het eiland Utøya, schreef een manifest waarin wordt opgeroepen tot “een preventieve oorlog tegen de multiculturalisten/cultureel marxisten, suïcidale humanisten, kapitalistische globalisten in Europa”. Volgens de Zweedse eurocommissaris weerspiegelen de motieven van Breivik gevoelens die “immens populair zijn in Europa”. Malmström:

“Ik heb mij herhaaldelijk zorgen gemaakt dat xenofobe politieke groeperingen, waarvan het succes gestoeld is op negatieve retoriek tegen de islam en andere vermeende bedreigingen voor de maatschappij, zorgen voor een negatief klimaat”.

Vandaag zei de Spaanse premier Jose Luis Zapatero in Londen tijdens een persconferentie met de Britse premier David Cameron, dat de gebeurtenissen in Noorwegen om een “een politiek antwoord” vragen van de Europese Unie om de opkomst van rechts-extremistische ideeën tegen te gaan.