Eerste werkdag Ronald Koeman in de Kuip

25-07-2011, Rotterdam. Ronald Koeman opweg naar zijn eerste training als coach van Feijenoord. Foto Bas Czerwinski
25-07-2011, Rotterdam. Ronald Koeman opweg naar zijn eerste training als coach van Feijenoord. Foto Bas Czerwinski

Ronald Koeman (48) is vanochtend begonnen als trainer van Feyenoord. De coach, die een contract voor één seizoen tekende, is de opvolger van Mario Been, in wie het merendeel van de spelersgroep het vertrouwen had opgezegd.

Beens vertrek leidde vanochtend nog altijd tot verhitte discussie onder de honderden supporters die naar de eerste werkdag van Koeman waren gekomen. Er hing een spandoek met de tekst: ‘Namens de 5%: Koeman succes! Nu de rest nog. Vóór Feyenoord, tegen de directie en RvC [Raad van Commissarissen].’

De trouwe aanhang neemt het met name de clubleiding kwalijk dat de directie de oren heeft laten hangen naar de spelersgroep, die vorig seizoen als tiende eindigde in de eredivisie. „Dit is een schande”, meent Willem, al 63 jaar Feyenoord-supporter is. „De spelers moeten zich schamen.”

Willem, die bijna geen training mist, wil zich genuanceerd uitlaten over Mario Been. „Mario kon de spelers niet meer motiveren. Je zag de spelers de laatste tijd nauwelijks meer oefenen op vrije trappen en corners. Mario valt ook wel iets te verwijten.”

Als de emoties hoog oplopen binnen het groepje doet Kees, een jongen van 29, een beroep op het gezond verstand van de heren. „Wat heeft het voor zin om constant te blijven ouwehoeren? Blijf gewoon achter je club staan. Net als wij.”

Koeman krijgt voorlopig de steun van de supporters, maar makkelijk gaat het niet. De recente clubgeschiedenis, waarin technisch directeur Leo Beenhakker en trainer Mario Been vertrokken, liggen nog vers in het geheugen. Koeman, die geassisteerd zal worden door de oud-Feyenoorders Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel, begint ambitieus aan zijn nieuwe klus. „Het is mijn stellige overtuiging dat we nog wel eens verrassend voor de dag kunnen komen dit seizoen. Er zit immers voldoende kwaliteit en talent in deze jonge selectie”, zei hij eerder.