Eerste homohuwelijk in New York is voltrokken

New York is de zesde en grootste Amerikaanse staat die het homohuwelijk heeft gelegaliseerd.

Twee vrouwen, allebei grootmoeders, werden gisteren het eerste homoseksuele stel dat officieel is getrouwd in de Amerikaanse staat New York. Ze hadden de Niagara watervallen gekozen als decor voor het historische evenement.

In februari zei de Amerikaanse minister van Justitie dat de regering niet langer een wet uit de jaren negentig bij de rechter zal verdedigen die is bedoeld om het homohuwelijk in de VS tegen te gaan. De wet is ongrondwettelijk, aldus de minister.

De wet bepaalt dat erkenning van het homohuwelijk door één staat niet door andere staten overgenomen hoeft te worden. Het effect is dat het homohuwelijk nu in zes staten gelegaliseerd is, maar door de federale overheid nog altijd niet wordt erkend. Voor homoparen kan dat grote gevolgen hebben. Dat varieert van de niet-uitbetaling van partnerpensioen tot dramatische situaties aan het sterfbed, omdat ziekenhuizen weigeren de homoseksuele echtgenoot van een stervende patiënt als normale partner te behandelen. (Reuters)