Een ridder tegen de islam Een lone wolf-terrorist

Verdachte Anders Breivik schreef een manifest van 1.500 pagina’s.

Daaruit valt op te maken dat hij uit was op een Europese burgeroorlog.

A picture of Anders Behring Breivik taken from a book downloaded from a link posted on the Norwegian discussion website, www.freak.no, and entitled "2083 - A European Declaration of Independence", is seen in this screen grab made July 23, 2011. The 2083 book is signed by an Andrew Berwick, the author says within the document that Andrew Berwick is an Anglicised version of Anders Breivik. Anders Behring Breivik, 32, was arrested after Friday's massacre of young people on a tiny forested holiday island that was hosting the annual summer camp for the youth wing of Norway's ruling Labour party. Breivik, a Norwegian, was also charged with the bombing of Oslo's government district that killed seven people hours earlier. It was not possible to verify who uploaded link to the book, which was posted on July 22. REUTERS/Andrew Berwick via www.freak.no/Handout (NORWAY - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
A picture of Anders Behring Breivik taken from a book downloaded from a link posted on the Norwegian discussion website, www.freak.no, and entitled "2083 - A European Declaration of Independence", is seen in this screen grab made July 23, 2011. The 2083 book is signed by an Andrew Berwick, the author says within the document that Andrew Berwick is an Anglicised version of Anders Breivik. Anders Behring Breivik, 32, was arrested after Friday's massacre of young people on a tiny forested holiday island that was hosting the annual summer camp for the youth wing of Norway's ruling Labour party. Breivik, a Norwegian, was also charged with the bombing of Oslo's government district that killed seven people hours earlier. It was not possible to verify who uploaded link to the book, which was posted on July 22. REUTERS/Andrew Berwick via www.freak.no/Handout (NORWAY - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Reuters

Het ruim 1.500 pagina’s tellende manifest dat de Noorse schutter achterliet is een complete handleiding voor een Europese burgeroorlog – tegen de islam, het marxisme, de ‘politiek correcte mainstreammedia’ en het multiculturalisme. Het is getiteld 2083: A European Declaration of Independence. De auteur, die zich Andrew Berwick noemt, heeft het over 2083 als het slotjaar van die burgeroorlog. Dat jaar luidt het einde in van een periode van staatsgrepen door ‘cultureel conservatieven’ (de good guys, volgens hem), van executies van multiculturele en marxistische ‘verraders’ en van deportaties van moslims uit Europa. Anders Behring Breivik heeft op minstens één extreemrechts discussieforum gevraagd gelijkgestemden contact met hem op te nemen via year2083@gmail.com. Hij schrijft dat hij ruim 7.000 Facebook-vrienden verzamelde; het manifest zou zijn geschreven ‘met hulp van broeders en zusters in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Italië, Spanje, Finland, België, Nederlands, Denemarken, de VS etc.’. Het bevat ook stukken van andere auteurs, met hun naam erbij. Opvallend is dat ook grote delen van het manifest van de Unabomber (zie cyber.eserver.org/unabom.txt) bijna letterlijk en zonder bronvermelding zijn overgenomen.

Op de kaft van ‘Berwicks’ manifest staat het rode kruis van de ridderorde van de Tempeliers afgebeeld – een katholieke ridderorde die begin twaalfde eeuw werd opgericht door veteranen van de eerste kruistocht om de Heilige Oorlog tegen de moslims voort te zetten. De orde werd tijdens de kruistochten steeds machtiger en bleef ruim tweehonderd jaar bestaan. Deze militante monniken en hun strikte rangen en rituelen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding; de vrijmetselaars hebben er elementen uit overgenomen – Breivik is ook vrijmetselaar. De auteur presenteert zich hier als ‘Justiciar Knight Commander’ (‘hoogste ridder’) van de Europese Tempeliers en ‘een van verscheidene leiders van de Nationale en pan-Europese Patriottische Weerstandsbeweging’.

Het manifest beschrijft de heroprichting van deze ridderorde in april 2002 in Londen, door twaalf mensen van verschillende nationaliteiten, onder wie een Nederlander. Het roept op om ook lid te worden – en om bij kaarslicht een eed van trouw uit te spreken, tegen een menselijke schedel, en om die vervolgens met witte handschoenen aan te ondertekenen in bloed. ‘Should the candidate ever knowingly and deliberately violate his oath, he will have his body severed in two, his bowels taken from thence and burned to ashes, the ashes scattered before the four winds of heaven by fellow Justiciar Knights’, staat er dan.

Het is het soort kleine jongetjesromantiek dat goed past bij de passages over ‘politiek correct denken’ en ‘radicaal egalitarisme’, waar een sterke angst en haat voor het feminisme uit spreekt: ‘There is no doubt in the media that the “man of today” is expected to be a touchy-feely subspecies who bows to the radical feminist agenda. [...] Indeed the feminisation of European culture is nearly completed. And the last bastion of male domination, the police force and the military, is under assault.’

Later staat er ook: ‘The latest wave of radical feminism has severely wounded the family structure of the Western world. It is impossible to raise the birth rates to replacement level before women are valued for raising children [...]’ Het doet wel wat aan Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson denken, de Zweedse succesthriller waarin extreemrechtse anti-feministen een prominente rol spelen.

Het idee dat moslims gelijk zouden zijn aan christenen (in brede zin, inclusief ‘christelijke atheïsten’) is volgens de auteur een ander voorbeeld van zulk schadelijk ‘radicaal gelijkheidsdenken’. ‘A lot of people believe today that Christianity still is and was as evil as Islam?! I can attest to the fact that this is absolutely incorrect. Jihadi motivated killings, torture and enslavement count for more than 10 times as Christian motivated killings. However, the politically correct Western establishments want us to think otherwise. [...] Islamic achievements in the fields of art, literature, science, medicine, etc. in no way refute the fact that Islam is intrinsically violent.’

De auteur geeft een zeer uitvoerig overzicht van islamitisch geweld door de eeuwen heen. Onder meer in Turkije: ‘All EU and national level parliamentarians who supports EU membership for Turkey should travel to the Turkish countryside, wear a sweater with a cross, and see how long before it takes before they are beaten or gets murdered. Then he will bear witness himself how “tolerant” Turkish Muslims are…’

Een van de belangrijke momenten in de strijd tegen de islam is volgens de auteur de overwinning op het Ottomaanse leger bij Wenen in 1683. Een van de sites waar vergelijkbare sentimenten worden geuit, heet niet voor niets gatesofvienna.blogspot.com. Zo’n overwinning lijkt de auteur vierhonderd jaar later weer te wensen. Grote delen in het manifest over ‘huidige problemen in Europa’ zijn geschreven onder het pseudoniem ‘Fjordman’, zoals: ‘What has happened since 2006 is that European leaders are increasingly open about the idea of enlarging the EU to include the Arab world, although they do of course not present this as surrendering the continent to Islam.’

Pikant is dat op de site Gates of Vienna ook regelmatig iemand post die zich Fjordman noemt, maar die distantieerde zich zaterdag publiekelijk van Breivik. De site vertaalde en plaatste overigens ook vol instemming de eerste wisselcolumn die Martin Bosma van de PVV schreef voor NRC Handelsblad. Citaat uit die column: ‘Christianity I find wonderful. EU nationalism I view as the reincarnation of the Soviet Union.’

Het manifest bevat verder vele tientallen pagina’s met de opsomming van wreedheden door moslims en paragrafen (van diverse auteurs) met titels als ‘How the diversity industry/ethnic industries/sub-cultures such as Hip-Hop in combination with unrestricted media rights contributes to destroy society’ en ‘Green is the new Red – Stop Enviro-Communism!’. Het bevat ‘analyses’ van de politieke situatie in diverse landen, waaronder Nederland: ‘The Netherlands, which for centuries was a haven for those seeking more freedom of thought, is becoming an increasingly totalitarian society as a direct result of mass immigration in general and Muslim immigration in particular.’

Daarna volgen uitgebreide oorlogsinstructies – om bommen te maken én om gemotiveerd en fit te blijven. De auteur heeft er foto’s van zichzelf bijgezet en vermeldt zelfs naar welke muziek hij luistert: ‘I might just put ‘Lux Aeterna’ by Clint Mansell on repeat as it is an incredibly powerful song.’ Tegen het eind van zijn manifest heeft ‘Berwick’ een soort dagboek van zijn activiteiten opgenomen. ‘The old saying; „if you want something done, then do it yourself” is as relevant now as it was then’, schreef hij vrijdag voor de aanslag, en eindigde met: ‘I believe this will be my last entry. It is now Fri July 22nd, 12.51.’