Dreigingsniveau Nederland gelijk

Youth embrace during a mass for victims of the July 22 government office bombing and shooting spree at a Labour Youth League summer camp, at the Domkirken Church in Oslo on July 24, 2011. At least 93 were killed in Friday's attacks in Norway, a bombing in central Oslo and a series of shootings on an island just outside the capital, and the figure could rise, a senior police officer said. Police had also found explosives on the island of Utoeya, where a gunman opened fire on young people at a summer camp organised by the ruling Labour Party, Sveinung Sponheim, acting commissioner for Oslo police, told reporters. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN AFP

Aanslagen als die in Oslo zijn „altijd” aanleiding om de dreiging voor Nederland nader te bekijken, zeggen woordvoerders van de coördinator terrorismebestrijding NCTb en de inlichtingendienst AIVD. Nadat vrijdag de bomaanslag en schietpartij in Noorwegen bekend werden, besloot de NCTb het actuele dreigingniveau echter niet bij te stellen van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’. „Daarvoor moeten er echt concrete aanwijzingen zijn die erop duiden dat Nederland een doelwit is”, zegt Edmond Messchaert, van de NCTb. Dat Anders Behring Breivik in zijn manifest expliciet verwees naar Nederland en kernreactoren hier als doelen noemde, is daarvoor geen indicatie. „We hebben kennis genomen van wat er in zijn notities staat, maar het lijkt ons een Noorse kwestie”, zegt Messchaert.

Wel zijn uit voorzorg enkele „Noorse objecten” extra beveiligd: de ambassade, twee consulaten en de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam.

Het in Den Haag gevestigde Europol heeft zijn expertise over rechts-extremisme in Scandinavië aangeboden aan de Noorse autoriteiten. „En wij kunnen in onze databanken namen checken van mensen met wie de dader contact had”, zegt een woordvoerder van het samenwerkingsverband van Europese politiediensten.

Hoewel instanties de moordpartij van Breivik als een Noorse aangelegenheid zien, zijn ze wel extra alert op geradicaliseerde eenlingen. Messchaert: „De zogeheten lone wolfs zie je vaak niet aankomen. Die zitten in hun eentje achter hun computertje te radicaliseren. Dat is voor ons een heel moeilijke groep en we investeren extra in onderzoek ernaar. Wat beweegt dit soort mensen?”