Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dodental schietpartij Utøya naar 68 bijgesteld

Relatives of a victim gather to observe a minute's silence on a campsite jetty on the Norwegian mainland, across the water from Utoya island, seen in the background, where people have been placing floral tributes in memory of those killed in the shooting massacre on the island, Monday, July 25, 2011. An Oslo district court judge decides to hold the arraignment for the suspect in the twin attacks in Norway behind closed doors, depriving him of the platform he's looking for to air his belief that Europe must be saved from Muslim colonization. (AP Photo/Matt Dunham)
Relatives of a victim gather to observe a minute's silence on a campsite jetty on the Norwegian mainland, across the water from Utoya island, seen in the background, where people have been placing floral tributes in memory of those killed in the shooting massacre on the island, Monday, July 25, 2011. An Oslo district court judge decides to hold the arraignment for the suspect in the twin attacks in Norway behind closed doors, depriving him of the platform he's looking for to air his belief that Europe must be saved from Muslim colonization. (AP Photo/Matt Dunham) Familieleden van een van de slachtoffers van de beschieting op Utøya houden een minuut stilte in acht bij het eiland, te zien in de achtergrond. Foto AP / Matt Dunham

Het dodental van de beschieting van jongeren op het eiland Utøya is naar beneden bijgesteld naar 68. Het aantal dodelijke slachtoffers van de bomaanslag in Oslo is van 7 gestegen naar 8.

Het totale aantal slachtoffers komt daarmee op 76, in tegenstelling tot het eerdere aantal van 93.

De bijstelling is volgens de Noorse politie te wijten aan de moeilijkheden die werden ondervonden bij het vergaren van informatie op het eiland Utøya.

Een verhaal van een vader die zijn zoon verloor op Utøya:

Schutter bekent opnieuw, maar geen criminele verantwoordelijkheid

Vandaag werd Anders Behring Breivik voorgeleid in de rechtbank van Oslo. De man achter de terreuraanslagen zei onder meer met “twee andere cellen binnen onze organisatie” te werken.

In een nieuwe verklaring laat de Noorse politie weten ‘niet te kunnen uitsluiten’ dat anderen dan Anders Behring Breivik betrokken zijn geweest bij de aanslagen.

“Wij kunnen niet compleet, en ik benadruk compleet, uitsluiten dat anderen betrokken zijn geweest bij wat er is gebeurd.” - politiewoordvoerder Christian Hatlo

Hij bekende eerder vandaag opnieuw de bomaanslag in Oslo te hebben gepleegd en ook de schutter te zijn die op Utøya een massamoord pleegde. Net als bij zijn politieverhoor eerder ontkende Breivik dat het om misdaden gaat en dat hij verantwoordelijk is voor criminele feiten.