Democraten presenteren nieuw plan voor begrotingscrisis VS

The White House is seen through the fence as debt talks continue in Washington, on Sunday, July 24, 2011. (AP Photo/Jacquelyn Martin) In het Witte Huis gaan de onderhandelingen over een oplossing door. Foto AP / Jacquelyn Martin

Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben een plan gepresenteerd dat ongeveer 2.500 miljard dollar aan besparingen zou realiseren in de komende tien jaar. Daarbovenop mag de overheid eenzelfde bedrag lenen, genoeg voor dit jaar en volgend jaar.

Het plan, dat geheel steunt op bezuinigingen om de jaarlijkse tekorten te verminderen, wordt momenteel beoordeeld in het Witte Huis en moet nog worden voorgelegd aan partijleden. De Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, hoopt de maatregel begin deze week naar de Senaat te sturen voor goedkeuring.

De Republikeinen in de Senaat willen de schuldenlimiet met 1000 miljard dollar verhogen. De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner benadrukte gisteren dat dit voorstel nog steeds op tafel ligt. Met dit plan is volgend jaar weer een akkoord nodig. De Democraten voelen daarom niets voor dit voorstel.

Tijd dringt voor de staatskas

De Amerikaanse overheid heeft nog een goede week te gaan totdat de staatskas leeg is. Obama toonde zich vorige week bereid om akkoord te gaan met de plannen van het Congres om het schuldenplafond voor een paar dagen te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor.