De rustgevende streepmond

In therapieNed.2, 22.45 - 23.15 uur

Psychiater Paul is geschorst wegens de dood van de F16-piloot in de eerste reeks In therapie. Onderdeel van zijn straf is dat hij zelf therapie moet volgen. Bij Jonathan.

Zo begint de tweede reeks van In therapie, waarin Jacob Derwig, die eerst de psychiater speelde, het stokje doorgeeft aan Peter Blok. Net als vorige keer zitten we vijf dagen per week in de spreekkamer, iedere patiënt heeft zijn vaste dag.

De website van de serie was al belangrijk – nieuwe afleveringen zijn daar eerder te zien dan op tv – en er komt nu een app bij, waarmee je Jonathans telefoon kan hacken. Luister naar zijn voicemails en lees zijn sms’jes. Een extra verhaallijn is alleen via de app is te volgen.

Ook zonder camera erbij is een therapiesessie klassiek theater. Gesublimeerd levensleed ter loutering herbeleefd in een ritueel. Eenheid van tijd, plaats en handeling, en een tragedie die zich buiten de coulissen afspeelt gevangen in monologen en dialogen. Weinig actie: zittende mensen, pratende hoofden, veelbetekenende blikken; iedere rimpeling van een mond of wenkbrauw kan een een inwendige storm verraden.

Blok lijkt een wat klassiekere therapeut dan Derwig. Bij de laatste zag je achter de onbewogen façade toch altijd het opgewonden mannetje heen en weer springen. Met zijn bronzen stem, rustige bruine ogen en streepmond, straalt Blok rust, gezag en leegte uit.

Hoewel; hij arriveert op een motor. Toch een midlifecrisis?

Wilfred Takken