De invaller die de mistwedstrijd openbrak

Eén goal maakte hij bij Ajax-Liverpool (5-1). Toch wordt Cees de Wolf geassocieerd met het beroemde mistduel.

Voetbal, Europacup (EC) I , Seizoen 1966/1967, Ajax - Liverpool (uitslag 5-1). De beroemde "mistwedstrijd'' in het Olympisch stadion . Cees de wolf (links) kopt het eerste doelpunt al in de 3e minuut binnen, (midden nr 10 Klaas Nuninga) Amsterdam 7 December 1966.;

Rotterdam. - De jongensdroom, die J.B. Schuil in 1915 had beschreven in het jeugdboek De AFC’er, werd op een woensdagavond in 1966 werkelijkheid: met het debuut van Cees de Wolf in het eerste van de AFC Ajax.

Omdat linksbuiten Piet Keizer bij een potje tafeltennis zijn enkel had verstuikt, riep coach Rinus Michels de 20-jarige nieuweling woensdagmiddag 7 december 1966 bij zich. Cees de Wolf, die vrijdag in zijn woonplaats Purmerend op 65-jarige leeftijd overleed, zou ’s avonds in de basis staan: op de plek van Keizer. En wel in het eerste serieuze Europa-Cupduel dat Ajax in zijn nog povere geschiedenis zou spelen: tegen Liverpool, de clubkampioen van Engeland dat eerder dat jaar wereldkampioen was geworden.

Naarmate de dag vorderde, ging het in Amsterdam meer misten. In het Olympisch Stadion was amper iets te zien. Maar onder druk van de Nederlandse ex-scheidsrechter Leo Horn, die na zijn carrière voor Ajax zijn buitenlandse collega’s het hof maakte, besloot de Italiaanse referee dat beide doelen vanaf de middenstip zichtbaar waren en de wedstrijd dus kon doorgaan.

Liverpoolmanager Bill Shankley – auteur van het aforisme „sommige mensen geloven dat voetbal een zaak van leven en dood, teleurstellend, ik kan u verzekeren dat het veel en veel belangrijker is” – was het eens. Ajax zou sowieso worden opgerold.

Maar in de derde minuut scoorde Cees de Wolf al 1-0. Het was zijn eerste balcontact. Driekwart van de toeschouwers begreep dat pas toen het gejuich als een wave avant-la-lettre hun kant van het stadion op kwam. Het zou 5-1 worden.

Shankly gaf geen krimp. Liverpool zou twee weken later voor de eigen ‘Spionkop’ met 7-0 winnen. Het werd 2-2. Ajax werd daarna uitgeschakeld door Dukla Praag.

Voor Michels was dat het alibi om Ajax te saneren. Alle spelers, die hij niet professioneel vond, werden uitgerangeerd. In 1969 zou Ajax wel de Europa-Cupfinale halen. En met 4-1 worden vernederd door AC Milan.

Ook Cees de Wolf zou dat niet meer meemaken. Zijn invalbeurt in de ‘mistwedstrijd’ tegen Liverpool was tevens zijn laatste in een reeksje van vier in Ajax 1. Hij ging naar Dallas om als een van de eerste Nederlanders – met bekendere voetballers als Theo Laseroms, Co Prins en Cees Groot – in de VS te spelen waar in 1967 een competitie werd opgezet.

Ook dat bleek geen groot succes. Cees de Wolf (65) eindigde zijn leven als uitbater van een café-snackbar.