Crescendo maakte Opende wereldberoemd

74 procent van Nederland is platteland, 33 procent van de Nederlanders woont er. Daarom deze zomer de wereld van het dorp. Vandaag: het muziekkorps.

Nederland - Opende - ( Groningen ) - 04-07-2011 Repetitie Showband en wielrijderskorps Crescendo. Foto: Sake Elzinga

Woensdagavond: repetitieavond van christelijke showband en wielrijdersmuziekkorps Crescendo. Blazers verzamelen zich in zaal Pro Deo achter de gereformeerde kerk, slagwerkers in ’t Creshonk, het clubhuis van Crescendo. Gemiddelde leeftijd: tussen de 30 en 40. Vrouwen vormen de meerderheid.

Na de pauze zitten ze met zijn allen in het krappe Creshonk. Als ze Paint it black spelen, bollen de houten wanden. Na afloop buiten hamburgers en bier rond de vuurkorf. Volgende week oefenen ze in het buurdorp op hun fietsen. Geen parkeerterrein in Opende is uitgestrekt genoeg.

Eén grote familie is Crescendo. Vraag drie jonge muzikanten. Thomas van der Zwaag, 17 jaar, eufonium. Joël van der Ploeg, 16 jaar, ook eufonium. Eerde van der Tuin, 20 jaar, trompet. Vader speelt in het korps. Ooms en tantes zijn lid. Neven en nichten. Voorzitter Greet Nieuwland heeft een zoon van 16 (slagwerk) en een dochter van 18 (trompet) bij de club.

Al die jonge muzikanten kennen niet anders dan een leven vol Crescendo. Als jongen van drie marcheerden ze met een trommeltje rond de keukentafel. Op hun driewieler fietsten ze achter het muziekkorps aan. Waar Crescendo optrad, zaten ze met een speelgoedtrombone op de tribune. „Wow, dat wil ik ook.”

Crescendo is geen doorsnee korps. Zo begon het in 1922 wel. Maar Crescendo reikte altijd hoger. Marcheren in plaats van zitten. Overgang naar showband. In 1973 de Grote Sprong Voorwaarts: wielrijdersmuziekkorps. Muziek maken, al figuren draaiend op de fiets. Crescendo verhief zich telkens boven zichzelf.

Welk muziekkorps speelde acht maal in Japan in themapark Huis ten Bosch bij Nagasaki? Klompen op de trappers. Stuiterend over de kinderkopjes. Saxofonisten moesten dat bekopen met losse tanden. Als 16-jarige Joël toch die kans kreeg. Al zou het hem zijn eindexamen kosten. Dan maar een jaar later geslaagd.

Welk korps trad voor 10.000 Duitsers op tijdens de Internationale Musikparade? Aan welk korps werd een boek gewijd: Dorpsfanfare verovert de wereld? Welk korps schitterde in een documentaire: Een verhaal in koper en chroom? Crescendo maakte Opende wereldbekend.

Hoogtepunt was ‘goud met onderscheiding’ en de dagprijs op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade van 2005. Een topjaar. Alles klopte. Wanneer maak je dat mee? Voorlopig niet meer. Crescendo heeft net afscheid genomen van een stel oude rotten. Jonge muzikanten moeten worden opgeleid. Het is de natuurlijke loop der dingen. Crescendo blijft altijd bestaan.

Het laatste huzarenstuk van het korps? Een eigen theater, ook voor toneel, ook museum, ook expositieruimte. In een verbouwd gymnastieklokaal. Wordt nog dit jaar in gebruik genomen.

Dick Wittenberg

    • Dick Wittenberg