Competitiestart Turkije uitgesteld vanwege omkoopschandaal

Fenerbahçe-supporters rennen weg van het traangas dat werd afgevuurd tijdens een demonstratie twee weken geleden tegen de gevangenneming van clubvoorzitter Yildirim. Foto Reuters / Nazim Serhat Firat

De Turkse voetbalbond heeft naar aanleiding van het omkoopschandaal de start van de competitie uitgesteld. Het nieuwe seizoen zou volgend weekend beginnen maar de aftrap staat nu gepland voor 9 september.

Negentien wedstrijden verdacht

In de zaak rondom het omkoopschandaal zijn inmiddels dertig mensen in de gevangenis beland, waaronder de voorzitter van landskampioen Fenerbahçe. Voor zover nu bekend, wordt van negentien competitiewedstrijden verdacht dat de resultaten ervan beïnvloedt zijn door steekpenningen.

Naast Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim zijn onder meer bestuursleden van Besiktas en Trabzonspor en diverse spelers vastgezet. Zij zijn in afwachting van hun rechtszaak. Ook de voormalige voorzitter van de Turkse bond werd opgepakt.

‘Fener’ nu recordkampioen

Fenerbahçe won in de tweede helft van het afgelopen seizoen zestien van zijn zeventien competitiewedstrijden. De club uit Istanbul klom zodoende op van een derde plaats op de ranglijst naar het uiteindelijke winnen van zijn achttiende landstitel. Trabzonspor werd op doelsaldo verslagen waardoor Fenerbahçe recordkampioen werd in Turkije.

De landskampioen hoopte dat de competitiestart niet zou worden uitgesteld omdat de club al vele miljoenen aan schade opliep vanwege het omkoopschandaal. De aandelen van Fenerbahçe raakten op de beurs in een vrije val. Turkse autoriteiten onderzoeken inmiddels verdachte handel in diezelfde aandelen in het afgelopen seizoen. Drie maanden geleden werd in Turkije een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt hooliganisme en omkoping in het voetbal te bestraffen met vonnissen tot twaalf jaar cel.