Cavendish wint slotrit en behoudt groene trui

De Britse wielrenner behaalde zijn vijfde etappezege in deze Tour.

Mark Cavendish was gisteren op de Champs-Elysées in de zevende hemel na afloop van de Tour de France. De Britse sprinter won voor de vijfde maal een etappe en veroverde voor het eerst in zijn carrière de groene trui. „Dit is een emotionele dag”, zei Cavendish. „We hebben het de laatste jaren steeds geprobeerd. Eindelijk heb ik ’m te pakken.”

Cavendish was „enorm trots” op zijn ploeg. In de finale van de slotetappe werd zijn ploeggenoot Lars Bak teruggepakt. Cavendish: „We wilden iemand in de kopgroep hebben, zodat andere ploegen moesten achtervolgen. Het was door de tegenwind een andere sprint dan vorig jaar, maar ik had een fantastische trein en kon het gelukkig afmaken.”

De slotetappe van Créteil naar Parijs werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen en de onthulling van een monument voor de vorig jaar overleden Franse oud-Tourwinnaar Laurent Fignon. Daarna begon het peloton in wandeltempo aan de laatste 95 kilometer van de Tour. Maar op de Champs-Elysées sloeg het peloton zoals gebruikelijk op hol, waarbij Cavendish uiteindelijk de snelste was. (Novum)